Biotalouden insinöörikoulutus yhdistää kiertotaloutta ja tekniikkaa

Blogi - Julkaistu 6.4.2017

Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan kampuksella alkaa ensi syksynä aivan uudenlainen koulutus, jossa luonnonvara-alan ja tekniikan osaaminen yhdistyy biotalouden insinööriosaamiseksi. Tavoitteena on kouluttaa tekniikan ammattilaisia, jotka ymmärtävät bio- ja kiertotalouden prosesseja ja osaavat soveltaa tekniikkaa kiertotalouden toteuttamisessa tarvittavien uusien ratkaisujen kehittämisessä.

Forssassa bio- ja kiertotalouden osaamiskeskittymä

Forssan seutu on viime vuosina profiloitunut kestävän kehityksen sekä bio- ja kiertotalouden edistäjänä. Alueelle on syntynyt runsaasti tähän liittyvää liiketoimintaa, joka yhdessä alkutuotannon ja siihen liittyvän jalostusteollisuuden kanssa muodostaa kansainvälisestikin merkittävän osaamiskeskittymän. Hämeen ammattikorkeakoululla on alueella entuudestaan kaksi vireää kampusta, joissa koulutetaan luonnonvara-alan, kestävän kehityksen ja hoitoalan ammattilaisia.  Forssan seudulla toimii myös useita menestyviä elektroniikka- ja tietotekniikka-alan yrityksiä. Nämä kaikki yhdessä muodostavatkin uudelle koulutukselle otollisen toimintaympäristön.

Big Dataa ja biotaloutta

Nainen laboratoriossa.

Koulutuksen aikana opiskelijoille tulevat tutuiksi bio- ja kiertotalouden arvoverkot, digitaalinen liiketoiminta, Big Data ja data-analytiikka, IoT ratkaisut, pilvipalvelut, paikannustekniikat, 3D-tulostus sekä monet muut ajankohtaiset tekniikat. Opintoja toteutetaan yhteistyössä yritysten sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden kanssa käytännönläheisten kehittämisprojektien muodossa. Opinnäytetyöt, työharjoittelu ja työpaikkaopinnot tarjoavat osaltaan kontaktipintaa opiskelijoiden ja työelämän välille.

Koulutuksesta valmistuvat voivat työllistyä bio- ja kiertotalouden lisäksi myös perinteisempiin tietotekniikka-alan tehtäviin, kuten IT-asiantuntijoiksi, projektipäälliköiksi ja ohjelmistosuunnittelijoiksi. Koulutuksen tavoitteena onkin antaa laaja-alaiset valmiudet toimia erilaisissa suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä.

Verkossa opiskelu onnistuu myös työn ohessa

Biotalouden insinöörikoulutus käynnistyy ensi syksynä sekä päivä- että monimuotototeutuksena. Aloituspaikkoja on tarjolla yhteensä 60, joista 40 on suunnattu päivä- ja 20 monimuotototeutukseen. Monimuotokoulutus toteutetaan pääasiassa verkossa, jolloin siihen voi osallistua myös työn ohessa. Kokoaikaisesti opiskellen tutkinnon suorittamiseen menee noin neljä vuotta.

Kirjoittaja Jari Mustajärvi toimii Hämeen ammattikorkeakoulussa koulutuspäällikkönä. 

Yhteydenotot: puhelin 040 829 3710,  email: jari.mustajarvi(@)hamk.fi


Aihetunnisteet: blogi, koulutus

Lue seuraava artikkeli: Making of Tomorrow näyttää tien tulevaisuuden biotaloutee... »