Hack the Waste -kilpailu tuotti luovia ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin

Uutinen - Julkaistu 21.11.2016

VTT:n isännöimä ja yhdessä Industryhackin, Helenin, Lassila & Tikanojan ja Valion kanssa toteuttama Hack the Waste -innovaatiokilpailu huipentui lauantai-iltana 19. marraskuuta 2016 palkintojenjakoon. Intensiivisten hackathon-päivien jälkeen joukkueet esittelivät ratkaisunsa yhteistyöyritysten antamiin kiertotalouden haasteisiin, jotka liittyivät tuhkan, puuhakkeen ja lehmänlannan hyödyntämiseen. Monien erinomaisten ehdotusten joukosta voittajaksi nousi Mushroom Power -joukkue, johon kuuluivat Chris Holtslag ja Pekka Väisänen.

Mushroom Power vastasi Lassila & Tikanojan haasteeseen idealla, joka moninkertaistaa puuhakkeen arvon käyttämällä sitä sienien kasvualustana. Tiimi osoitti, kuinka tunnettuja menetelmiä käyttämällä puuhakkeesta ja sienistä voidaan jalostaa kustannustehokkaasti monikäyttöistä materiaalia esimerkiksi huonekalujen ja muiden esineiden valmistukseen.

”Tunnemme sienet ja uskomme niiden tarjoamiin luonnonmukaisiin ratkaisuihin. Olemme kilpailun voitosta todella innoissamme ja iloisesti yllättyneitä, koska mukana oli niin kovia tiimejä. Hackathon-päivät ovat olleet melkoista vuoristorataa, ja demon valmistelun kanssa tuli kiire, mutta asiantuntevat mentorit olivat suureksi avuksi”, Holtslag summasi tunnelmia tuoreeltaan.

”Mushroom Powerin ehdotus tarjosi juuri sitä, mitä lähdimme tapahtumasta tavoittelemaan: täysin uudenlaista tapaa hyödyntää puuhaketta. Jos ratkaisu todetaan toimivaksi, sitä voidaan soveltaa myös muiden materiaalien hyödyntämisessä”, sanoo Lassila & Tikanojan Digimentalisti Ville Simola.

Eri toimialojen sivuvirroista uutta liiketoimintaa

Kaikkien yhteistyöyritysten haasteet liittyivät erilaisiin sivuvirtoihin ja niiden entistä parempiin hyödyntämismahdollisuuksiin. Joukkueiden lähestymistavat vaihtelivat digitaalisista markkinapaikoista ja palvelualustoista liiketoimintakonsepteihin ja uusiin tuoteratkaisuihin.

Yhteistyöyritysten ulkopuolisista asiantuntijoista koostunut tuomaristo arvosti voittajajoukkueen luovaa ja rohkeaa ajattelua, jossa pyrittiin kasvattamaan normaalisti energiantuotannossa poltettavan materiaalin jalostusarvoa sekä parantamaan sen uusiokäyttöä. Tiimin työ osoitti biotalouden mahdollisuudet luovien ja biologian osaamista hyödyntävien menetelmien avulla.

“Voittajan valinta ei ollut helppoa, sillä esitysten taso oli korkea ja useat joukkueet olivat kehittäneet todella hienoja ja mielenkiintoisia konsepteja. Voittajatiimi yhdisti ennakkoluulottomalla tavalla erilaisia menetelmiä ja osoitti outside the box -ratkaisun toimivuuden sekä lisäarvon”, kiteyttää tuomariston puheenjohtaja Jussi Manninen, joka toimii VTT:n luonnonvara- ja ympäristöratkaisut -liiketoiminta-alueen vetäjänä.

Mushroom Power sai Hack the Waste -tapahtuman voitosta 3000 euroa ja pääsee esittelemään ratkaisuaan myös Slushissa 30. marraskuuta Tekesin Reboot Finland -pitching-kilpailussa, jonka pääpalkinto on 10 000 euroa. Kaikilla joukkueilla on edessään vielä uudet esittelyt myös Helenin, Lassila & Tikanojan ja Valion omille tuomaristoille, jotka päättävät yhteistyön mahdollisesta jatkamisesta.

”Tilaisuus oli mielestämme ainutlaatuinen ja osoitti, kuinka uusilla metodeilla päästään nopeisiin ja innovatiivisiin ratkaisuihin kiertotalouden saralla. Tämä oli kokemuksena Helenin ensimmäinen hackathon ja seuraavassa olemme vielä viisaampia. Tällaiset työkalut tulevat olemaa tärkeä osa tulevaisuuden innovointitoimintaamme”, sanoo Juuso Loukola Helenin kehityshankkeet -yksiköstä.

Uusia mahdollisuuksia erilaisten osaamisten ketterällä yhdistämisellä

Hack the Waste -kilpailun tärkein tavoite oli tuoda yhteen useampia kiertotalouden haasteiden parissa toimivia yrityksiä ja löytää uudenlaisia ratkaisuita eri alojen asiantuntijoiden yhteistyöllä. Innovaatiokilpailut ovat ketterä tapa yhdistää erilaisten toimijoiden osaamista, saada uusia ideoita ja luoda nopeasti demoja ja konsepteja, jotka voivat parhaimmillaan johtaa uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja yhteistyömalleihin.

”Hack the Waste -kilpailussa huomattiin, kuinka kiertotalouden haasteita voidaan ratkoa luovasti sekä digitaalisin että biologisin menetelmin. Voittajatiimin ratkaisu osoitti, miksi on tärkeää tuoda ulkopuolisia osaajia kehittämään uusia lähestymistapoja yhdessä toimialan asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyö VTT:n kanssa on ollut erittäin hedelmällistä ja tulemmekin jatkamaan tutkimuksen, tuotekehityksen ja luovien osaajien yhdistämistä jatkossa yhä enemmän”, sanoo Industryhackin toimitusjohtaja Petri Vilén.

”Tuomalla erilaisia yrityksiä yhteen ja tarjoamalla laaja-alaisen osaamisemme heidän käyttöönsä, toteutamme sitä tehtävää, mikä VTT:lle kuuluu: tuomme uutta liiketoimintaa suomalaisille yrityksille ja luomme kasvua Suomelle. Pystymme myös auttamaan syntyvien konseptien jatkokehityksessä ja viemisessä käytäntöön”, Jussi Manninen summaa. ”Voimme oppia tästä toimintatavasta paljon myös sisäisesti, ja olisikin hienoa nähdä jatkossa yhä enemmän VTT:läisiä sekä mentoreina että joukkueina.”

Tapahtuman tunnelmat löytyvät sosiaalisesta mediasta tunnuksella #hackthewaste.

Uutinen (21.11.2016) VTT:n sivuilla.