Linnunpöntöistä ekosysteemipalveluihin 

Blogi - Julkaistu 5.12.2016

saara5.12.2016

Minulla on viisi kummilasta ja joka joulu pohdin kuumeisesti miten heitä voisi ilahduttaa. Viime jouluna halusin antaa jotain metsään liittyvää ja aineetonta. Oivalsin, että ostamalla heille linnunpöntöt annan heille oikeastaan aineettoman lahjan: iloa luonnosta. Helmikuussa YLE kertoi Miljoona linnunpönttöä -kampanjasta, jonka tarkoituksena on nostaa Suomen oksistoon miljoona pönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Pöntöt helpottavat kolopesijöiden asuntopulaa. Muistin joululahjani ja ymmärsin, että olimme perheeni ja kummilasteni kanssa hienosti osa suurta suomalaista talkooporukkaa. Linnunpöntöt, jotka aluksi olivat olleet lasten leikkikaluina, saivat keväällä ja kesällä uuden merkityksen, kun niihin muutti uudet asukkaat.

Linnunpönttöjä joulukuusen alla.
Jokaiselle linnunpöntölle on rakentunut oma tarinansa. Joululahjat päätyivät asunnoiksi kirjosiepolle, tiaisille, lehtopöllölle/koskelolle, pikkuvarpuselle ja puukiipijälle.

Lintujen ihailu ja kaunis maisema tuottavat meille elämyksiä ja iloa. Luontosuhde on jokaisella henkilökohtainen ja se voi perustua monenlaisiin asioihin: nauttia voi hitaasti kasvaneista pohjoisista metsistä ja niiden kilpikaarnaisista männyistä, metsästyskulttuurista tai puhtaista marjapaikoista. Metsiä voi käyttää monella tavalla ja suomalaiset osaavat arvostaa myös niiden aineettomia arvoja ihan luonnostaan.

Aineettomien asioiden arvostus ja luontokokemukset on tärkeää kytkeä osaksi biotaloutta, sillä niiden avulla voidaan turvata luonnonvarojen kestävä ja monipuolinen hyödyntäminen.

Uusia tuotteita aineettomista ekosysteemipalveluista 

Itse uskon, että metsäluonnon tarjoamat aineettomat hyödyt, eli ns. aineettomat ekosysteemipalvelut, ovat yksi merkittävä mahdollisuus uusien työpaikkojen syntymiselle ja matkailulle. Me olemme Suomessa usein liian vaatimattomia. Emme näe kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita metsät ja monipuoliset luonnonvarat meille voivat antaa.

Uusi Metsästrategia 2025 nostaa puuntuotannon ohella rohkeasti esiin myös muiden ekosysteemipalveluiden tuotteistamistarpeen. Tuotteistamalla pystymme konkretisoimaan luonnon arvon; kuvailemme luonnon ilmiöt ja tuotteet niin, että ne nähdään uudessa valossa. Tuttu talousmetsä voi olla elämys, kun se osataan tuotteistaa matkailijan toiveiden mukaan. Mahdollisuuksia on valtavasti. Pohtikaapa niitä 50 000 kiinalaista omatoimimatkailijaa Lapissa.

Laadukasta palvelutuotetta ei tarvitse tehdä yksin. Kokonaisuus voidaan rakentaa yhdistellen eri yrittäjien osaamista kuin legopalikoita. Yksi yrittäjä kuljettaa maksavan asiakkaan paikan päälle, toinen valmistaa hänelle lounaan, kolmas majoittaa, neljäs tarjoaa elämyksellisen retkiopastuksen, viides valmistaa nokipannukahvit ja tikkupullan, kuudes lumoaa luonnossa kulttuuriesityksellä ja seitsemäs on metsänomistaja, joka sopii metsän käyttämisestä juuri tähän tarkoitukseen.

Tuore opas avuksi palveluiden rakentamiseen 

Olemme Tapiossa laatineet oppaan sinulle, joka haluat olla mukana rakentamassa uusia tuotteita suomalaisiin metsiin. Voit olla metsänomistaja, yrityksen edustaja tai yrittäjä, tai monessa muussakin roolissa.

Oppaasta on hyötyä, jos sinua kiinnostaa metsien monikäyttö ja mahdollisuutesi turvata metsien aineettomia arvoja, kuten esimerkiksi matkailijan arvostamaa metsämaisemaa ja virkistystä. Kun tunnistat metsäsi arvon, voit olla kiinnostunut myös tekemään sopimuksen palveluntuottajan kanssa, jotta hän voi hyödyntää sinun metsiäsi. Jos olet palvelun tuottaja, löydät oppaasta hienoja ja konkreettisia tuotteistamisesimerkkejä. Ideoi itse lisää! Voit saada tuloja niinkin arvokkaista asioista kuin kansanterveyden ylläpito, työhyvinvoinnin lisääminen tai nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.

Jouluhaaste itsenäisyyden juhlavuoteen 

Tulevana jouluna aion antaa lahjaksi palvelun: yhteisen metsäretken, jonka meille tuottaa luontomatkailuyrittäjä. Niin voimme saada retkelle uuden ulottuvuuden, jotain mitä syntyy, kun toimitaan perinteisten jokamiehen oikeuksien ulottumattomissa. Haastan teidät kaikki lukijat mukaan! Mene perheesi tai ystäviesi kanssa matkalle suomalaiseen luontoon ja osta palvelu tai tuote, joka tuo lisäarvoa sinulle ja lähipiirillesi, mutta myös yrittäjälle ja Suomen 100-vuotiaalle kansantaloudelle.

 

Kirjoittaja Saara Lilja-Rothsten toimii Tapiossa luonnonvara-asiantuntijana ja vastaa muun muassa ekosysteemipalveluiden tuotteistamisen hankkeista.

Yhteydenotot: puhelin 040 172 5366, sähköposti saara.lilja-rothsten(at)tapio.fi. 

Lue lisää:

Linkki Tapion oppaaseen Miten sovin metsänympäristön hyödyntämisestä? Työkaluja sopimiseen, ideoita tekemiseen
MMM:n rahoittama Ekosysteemipalvelujen tuotteistaminen -hanke
Miljoona linnunpönttöä -kampanja


Aihetunnisteet: blogi, ekosysteemipalvelut, metsä

Lue seuraava artikkeli: Komission energiapaketti huojentava muttei täydellinen »