Maailman parasta metsävaratietoa

Blogi - Julkaistu 30.9.2016

30.9.2016

Mikä siivittää puukauppaa, on avuksi lainaneuvotteluissa ja kertoo, mistä löytyvät oman metsän herkimmät luontokohteet? Vastaus on metsävaratieto. Metsävaratieto kertoo, missä metsä on kasvanut hakkuukypsäksi ja missä riittää taimikoita perattavaksi.

Metsävaratiedon avulla sahalaitos voi suunnitella tuotantonsa laajentamista ja metsänomistaja omaa talouttaan ja työjärjestystä. Tieto on metsiin perustuvan kotimaisen biotalouden pohja.

Meidän tehtävämme on siis huolehtia siitä, että Suomen 632 000 metsänomistajaa saa käsiinsä tuoretta ja tarkkaa tietoa oman metsätilansa puustosta ja luontokohteista. Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa tiedot voidaan helposti jakaa myös puunostajan, pankin, kiinteistönvälittäjän tai vaikkapa perikunnan nähtäväksi.

Pienessä maassa on ollut järkevää tehdä Metsään.fi-palvelusta sellainen, että siinä voivat olla mukana kaikki metsäalan toimijat. Metsävaratiedon päälle syntyykin vapailla markkinoilla uutta liiketoimintaa, metsäpalveluita ja metsänhoitosovelluksia ja sitä voidaan hyödyntää myös tutkimuksessa.

Näin kattavasti metsiä ei tunneta missään muualla maailmassa. Yhdessä metsälainsäädännön kanssa metsävaratieto siivittää metsien hyödyntämistä, mutta auttaa myös säilyttämään ne tuleville sukupolville. Vientituote parhaimmillaan?

metsakeskus

Kirjoittaja Henna Etula on geoinformatiikasta väitellyt filosofian tohtori ja metsätietopäällikkö Suomen metsäkeskuksessa.

Yhteydenotot: henna.etula(at)metsakeskus.fi

Metsämaisema.
Kuva: Outi Mustonen

*  *  *

Miltä näyttää aasianrunkojäärä, pahamaineinen metsätuholainen? Entä miltä tuntuu villiturkis? Metsämessuilla selviää, mitä yhteistä on palkokasveilla ja syötäväksi kelpaavilla hyönteisillä ja miten omaan metsään voi tutustua kotoa käsin. Messuilla tapaat maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Metsähallituksen, Suomen metsäkeskuksen, Maanmittauslaitoksen, Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Eviran asiantuntijat.

Aalto-yliopiston ja Iskun toteuttamalla osastolla näkyy pian 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimainen muotoiluosaaminen ja uusiutuvat materiaalit. Tervetuloa Metsämessuille Helsingin Messukeskukseen 11.–13. marraskuuta!

Kirjoitus on osa Tunne biotalous -blogisarjaa, jossa Metsämessujen biotalousosaston yhteistyökumppanit esittäytyvät. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan loka-marraskuussa biotalous.fi-sivustolla.

*  *  *


Aihetunnisteet: blogi, metsätalous, tunnebiotalous

Lue seuraava artikkeli: Nyhtökaura - poikkeuksellinen myös sijoittajan näkökulma... »