Numeroviidakosta jalostuu maatalouden talousanalyysi

Blogi - Julkaistu 14.6.2017

14.6.2017

Kotimaisen maatalouden tilanne on viime vuosina puhuttanut niin viljelijöitä, mediaa kuin päättäjiäkin. Maatalouden heikko taloudellinen tilanne on heijastunut myös viljelijöiden jaksamiseen ja motivaatioon. Kannattavuuskirjanpidon aineistojen ja analyysijärjestelmien ansiosta talouden tilannekuva ei ole arvailujen varassa vaan systemaattisesti luotu, tarkka ja ajallisesti kattava.

Tunnetko Taloustohtorin?

Suomessa on kerätty maatalousyritysten taloustietoa jo yli 100 vuoden ajan. Aineisto on valtava tietopankki maataloutemme tilasta. Viimeisten viidentoista vuoden ajalta tulokset ovat nykyaikaisessa tietokantajärjestelmässä, josta niitä voidaan käyttää mitä erilaisimpien järjestelmien pohjaksi.

Nykyisessä taloustilanteessa korostuvat erityisesti maatilayrittäjän liikkeenjohtotaidot, joista keskeisimpiä on oikeiden päätösten tekeminen oikean tiedon pohjalta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhtenä tavoitteena on tuottaa tietoa ja palveluita ruoantuotannon kannattavuuden edistämiseksi.

Kannattavuuskirjanpitoaineistosta lasketut keskiarvotulokset julkaistaan Luken Taloustohtori-sivustolla. Sieltä löytyy monta viljelijöille sopivaa palvelua, jotka auttavat vertaamaan oman tilan tuloksia kannattavuuskirjanpitotilojen keskiarvoihin. Vertailun avulla voi esimerkiksi selvittää, kuinka suuri on työnmenekki muilla samankokoisilla maatiloilla tai kuinka suuret ovat tuotantokustannukset omaa tilaa suuremmilla maatiloilla. Mielenkiintoisia ovat myös tarkastelut siitä, miten hyvin ja huonosti kannattavien tilojen tuotto- ja kustannusrakenteet poikkeavat toisistaan.

Taloustohtorin palveluita kehitetään jatkuvasti. Lähitulevaisuudessa julkistetaan palvelu, johon kuka tahansa maidontuottaja voi syöttää muutamia oman tilansa tietoja ja saada tuloksena arvion tilansa kannattavuuskertoimesta sekä talouden vertailutietoja samankokoisilta maitotiloilta. Lisäksi on tulossa palvelu, joka tarjoaa vastaavaa vertailutietoa EU:n muista jäsenmaista. Myös tuottavuustuloksia esittelevä palvelu julkistetaan lähiaikoina.

Etenkin tutkijoita, opetusta ja mediaa palvelevia Taloustohtorin tulevia uudistuksia ovat tilastollisten merkitsevyyksien testaaminen, graafiset kuvaajat sekä kannattavuuseroja selittäviä tekijöitä laskeva palvelu.

Talousennusteet kurkistavat tulevaan

Yritysten ja yhteiskunnan päättäjät eivät välttämättä ole niinkään kiinnostuneita historiatiedoista, vaan he haluavat katsoa tätä hetkeä ja tulevaisuutta. Siksi Lukessa on kehitetty maatalouden talousennusteiden ja -simulointien laskentajärjestelmä. Sen avulla tehdään hallinnon tarpeisiin esimerkiksi erilaisia analyyseja tukijärjestelmän muutosten vaikutuksista tilojen talouteen. Kannattavuusennusteita julkaistaan myös Taloustohtorissa.

Tervetuloa Farmari-maatalousnäyttelyyn keskustelemaan Luken tutkijoiden kanssa talousasioista ja muista maatalouteen liittyvistä teemoista Biotalousosastolle A57.

 

Kirjoittaja Jukka Tauriainen toimii tutkijana Luonnonvarakeskus Lukessa. 

Yhteydenotot: etunimi.sukunimi@luke.fi

Maatalouden kannattavuudesta Luken sivuilla.
Tutustu Taloustohtoriin.

*  *  *

Farmari 14-17.6. Tunne biotalous.Mikä on Suomi-ruuan valtti maailmalla? Miltä näyttää uudistunut metsästäjätutkinto? Vieläkö jokien pohjista löytyy helmisimpukoita? Farmarissa selviää myös, mitä erityistä on kotipihan raparperissa ja miten lannasta syntyy seteleitä ravinteita kierrättämällä.

Farmarissa tapaat maa- ja metsätalousministeriön, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Maanmittauslaitoksen, Maaseutuviraston, Luonnonvarakeskuksen, Suomen metsäkeskuksen ja Suomen riistakeskuksen asiantuntijat. Aalto-yliopiston ja Iskun toteuttamalla osastolla näkyy 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimainen muotoiluosaaminen ja uusiutuvat materiaalit. Nähdään Farmarissa Seinäjoella 14.–17. kesäkuuta!

Kirjoitus on osa Tunne biotalous -blogisarjaa, jossa Farmarin Biotalousosaston yhteistyökumppanit esittäytyvät. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan touko-kesäkuussa biotalous.fi -sivustolla.

 


Lue seuraava artikkeli: Sippolan veljekset ja muita onnistumisia maaseuturahoituksel... »