Ruoka

Biotalouden avulla tavoitellaan entistä turvallisempaa ruokaa, joka on viljelty, lannoitettu ja jalostettu vähentämällä ilmastokuormitusta ja lisäämällä terveysvaikutuksia. Biotalouden terveysvaikutteisia tuotteita ovat esimerkiksi ksylitolipurukumit,  maitohappobakteereita sisältävät jogurtit ja kasvisteroleilla rikastetut margariinit. Synteettisiä lisäaineita korvataan luonnon omilla aineilla.

Myös aiemmin jätteinä pidetyt materiaalit antavat mahdollisuuden uudelle biotalouden liiketoiminnalle. Raaka-aineiden hyötykäyttö varmistaa, että kasvin terveellisimmät ainesosat päätyvät kaatopaikan sijaan ihmisille tai rehuksi eläimille. Elintarviketeollisuuden sivuvirtoja voidaan hyödyntää myös sekä kemianteollisuuden biojalosteissa että energian tuotannossa. Yhtä tuotetta valmistettaessa valmistetaan muutakin ja pois heittämistä vältetään kaikin mahdollisin tavoin.

...

Ruoka

Blog

Numeroviidakosta jalostuu maatalouden talousanalyysi

14.6.2017 Kotimaisen maatalouden tilanne on viime vuosina puhuttanut niin viljelijöitä, mediaa kuin päättäjiäkin. Maatalouden heikko taloudellinen tilanne on…

Lue Lisää...

Ruoka

Case

Kotimaiset biomassat hyötykäyttöön avoimen verkkopalvelun avulla

Kotimaisten biomassojen tiedot on tuotu uuteen Biomassa-atlas -verkkopalveluun. Sen tavoitteena on saada kotimaiset biomassat hyötykäyttöön mahdollisimman tehokkaasti. Biomassa-atlaksen tietojen…

Lue Lisää...

Ruoka

Blog

Kokeilut kunniaan ja ravinnekierto käytäntöön

31.5.2017 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman avulla ratkotaan maatalouden, teollisuuden ja yhdyskuntien sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyviä ongelmia. Rahoitusohjelma on jo synnyttänyt…

Lue Lisää...

Ruoka

Video

Video: Suomalainen biotalous

Julkaistu 10.11.2016

Lue Lisää...

Ruoka

Blog

Isommat peltolohkot viljelijöille!

18.5.2017 Peltolohkojen keskikoko Suomessa vaihtelee kunnasta riippuen 2,0 ja 3,5 hehtaarin välillä. Luonnonolosuhteet kuitenkin mahdollistaisivat selvästi isommat lohkot…

Lue Lisää...

Ruoka

Blog

Suomalainen ruoka kaukomailta katsottuna

5.5.2017 Oma maa mansikka, muu maa mustikka. Hieman eri sanoin eri puolilla maailmaa ilmenevä sananlasku kuvaa hyvin myös…

Lue Lisää...

Ruoka

Blog

Making of Tomorrow näyttää tien tulevaisuuden biotalouteen

31.3.2017 VTT nostaa ääntä biotalouden alueella laajalla Making of Tomorrow -kampanjalla. Kampanjan avulla haluamme kertoa, millaisia mahdollisuuksia tulevaisuuden…

Lue Lisää...

Ruoka

Case

Kala-Lapin savukalajalosteet maistuvat kuluttajille Suomessa ja Euroopassa

Kala-Lappi on nopeasti kasvanut kylmäsavustetun, graavatun ja tulistetun kotimaisen kirjolohen jalostaja ja vientiyritys. Kokemus on osoittanut, että suomalaisia…

Lue Lisää...

...