Silmusalaatti – Iduissa on itua!

Silmusalaatti package and filled croissant.

Case - Julkaistu 22.11.2016

Luomutuotantoa kehäkolmosen sisällä Vantaan Vaaralassa, ilman tukia, ilman lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita, ilman maata, mutta maan alla – kellarissa. Silmusalaatti on luomuviljelijä Samuli Laurikaisen johdolla onnistunut kääntämään perinteisen kasvinviljelyn aivan päälaelleen.

Silmusalaatin tuotannossa käytetään puhtaita testattuja siemeniä sekä raikasta Päijänteen vettä. Tuotanto itsessään on hyvin energiapihiä ja vähäinen tarvittava energia tuotetaan tuulivoimalla. Kasvin silmujen eli kasvunsa alkuvaiheessa olevien versojen tuotanto on tehokasta – satoa päästään korjaamaan jo muutaman päivän päästä kylvöstä, siis lähes 150 satoa vuodessa.

Tuotteet ovat hyvin turvallisia ja puhtaita – ne kasvatetaan ilman lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Kasvinsuojeluaineita ei tarvita, koska kasvatusvaihe on hyvin nopea, ja toisaalta kasvatus tapahtuu puhdastilassa, jonne ilma tulee tehokkaiden suodattimien läpi. Bakteerit eivät pääse suodattimien läpi ja itse tilakin on vielä ylipaineistettu ilmavuotojen varalta. Kasvatustilaan ei muutoinkaan pääse rikkakasvien siemeniä tai tuhohyönteisten munia. Lannoitteitakaan ei tarvita, koska versovaiheeseen saakka kasvi saa kaiken muun tarvitsemansa, paitsi veden, siemenestä. Kasvatus ei siis onnistu missä tahansa kellaritilassa, vaan vaatii erityisen ja huolella toteutetun puhdastilan ja siihen liittyvät tekniset ratkaisut.

Tarkkaan valvottua tuotantoa

Silmusalaatti kasvaa tarkasti valvotuissa olosuhteissa. Tietokone tarkkailee muun muassa ilman ja veden lämpötilaa, kosteutta, veden virtausnopeutta sekä siementen mekaanista rasitusta. Kasvatuksen aikana silmusalaatit huuhdellaan toistasataa kertaa. Lopuksi silmut saavat valokäsittelyn ja ovat valmiita toimitettavaksi kuluttajille.

Kutkuttavia makuja ja erottuvaa brändäystä

Silmusalaatti kämmenellä.Silmusalaatin isä Samuli Laurikainen on jo pienestä pitäen tiennyt, että hänestä tulee isona maanviljelijä ja yrittäjä. Opintojen ja useiden ideoiden jälkeen Laurikaisesta ei tullutkaan maanviljelijää. Hänestä tuli luomuviljelijä, joka ei tarvitse tuotantoonsa aariakaan maata.

Idätettävinä siemeninä käytetään kaikille tuttuja sinimailasta, hernettä, linssiä, apilaa, parsakaalia ja retiisiä. Uutta on se, että tarkoin maun mukaan valikoiduista lajikkeista on tehty mielenkiintoisia ja makuhermoja kutkuttavia yhdistelmiä.

Silmusalaatti on panostanut erityisesti tuotteistamiseen ja brändäykseen. Tuotteiden mieleenpainuvat nimet sekä erottuvat ja kätevät pakkaukset ovat silottaneet itujen tien moniin ruokapöytiin. Suuret ruokakauppaketjut ja laatuun panostavat ravintolat ovat kilvan ottaneet Silmusalaatin tuotteet omiin valikoimiinsa. Tällä hetkellä tuotannosta suuri osa menee pääkaupunkiseudulle, jolloin tuotteet saadaan myös tuoreena kaupan tiskiin ja kuljetuksen päästöt pysyvät alhaisina. Suomi on markkina-alueena kovin pieni, mutta samalla hyvä referenssi konseptin toimivuudesta. Tässä auttaa myös kaupan keskittynyt rakenne ja sen myötä kehittyneet infra, tieto- ja logistiikkajärjestelmät.

Silmusalaattia viljelevän yrityksen – Snafu Oy:n konsepti on rakennettu alusta-alkaen skaalautuvaksi. Systemaattisen toiminnan tavoitteena on ollut koko ajan jatkuva ja järjestelmällinen parantaminen. Panostamalla laatuun, omaan brändiin ja erottautumalla rohkeasti kilpailijoista yritys on pystynyt saavuttamaan aseman, johon alalla perinteisesti ei ole totuttu ja pystynyt samalla kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa vuosittain.

Keskittyminen ydinosaamiseen ja sparrausta Kasvu Openista

Yrityksen johtamismalli on äärimmäisen pelkistetty. Tämä näkyy mm. siinä että kaikkien työntekijöiden ammattinimike on luomuviljelijä ja kaikkien tehtävänä on asiakkaan palveleminen. Yritys keskittyy omaan ydinosaamiseensa ja ostaa kumppaneilta heidän ydinosaamistaan.

Silmusalaatti on vuoden 2016 Kasvu Open –finalisti. Kilpailu on ollut yritykselle hyvä foorumi toiminnan sparraukseen ja erilaisten näkökantojen hakemiseen omien verkostojen ulkopuolelta.

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Luomuviljelijä Samuli Laurikainensähköposti: samuli@silmusalaatti.fi, puhelin 050 412 4500

 

Artikkelin kirjoittaja on Harri Välimäki, Joensuun Tiedepuisto Oy:n kehitysjohtaja.

 

Artikkeli julkaistu 22.11.2016


Aihetunnisteet: case, kasvit, luomu, sisäviljely

Lue seuraava artikkeli: Päättäjien Metsäakatemia perehdyttää kotimaisia vaikut... »