Kasvuohjelma: Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä

Tuplataan elintarvikevienti 2031 mennessä

Petteri Orpon hallitusohjelmaan sisältyvä ruoka-alan kasvuohjelma tavoittelee ruokaviennin kaksinkertaistamista vuoteen 2031 mennessä, mikä tarkoittaa kahden miljardin euron kasvua. Tavoitteena on nostaa elintarvikkeiden jalostusastetta, lisätä markkinalähtöisyyttä ja hyödyntää Suomen luontaisia vahvuuksia.

Maa- ja metsätalousministeriön johtamassa kasvuohjelmassa laaditaan pitkän aikavälin ruokastrategia ja panostetaan ruokaviennin yrityslähtöiseen kasvualustaan, osaamisen kehittämiseen, TKI-toimintaan ja Suomen ruokamaakuvan vahvistamiseen. Ohjelma mukautuu tarpeiden mukaan, ja sen vaikuttavuutta seurataan aktiivisesti. Viennin edistämiseksi Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry rakentavat kasvualustaa pk-yrityksille. Helsingin yliopisto kehittää monialaista viennin ja gastronomian maisteriohjelmaa, ja yritysjohdon kansainvälistymisvalmennus alkaa vuonna 2025.

TKI-rahoitus kohdennetaan ruokajärjestelmän kestävyyttä edistäviin hankkeisiin. Ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistamiseen panostetaan Visit Finlandin kampanjoilla ja Suomen osallistumisella Osakan maailmannäyttelyyn. Kasvua haetaan monipuolisesti. Food from Finland -ohjelman päättyminen on kuitenkin herättänyt huolta. Business Finlandin ja ulkoministeriön yhteistyö voi luoda pysyviä ratkaisuja ruokaviennin tukemiseksi. Ohjelma kehittyy jatkuvasti, ja maa- ja metsätalousministeriö kannustaa toimijoita osallistumaan kasvuun.

Kasvuohjelman kokonaisuudessa on tällä hetkellä neljä osa-aluetta: ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen, osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen, TKI-toiminta sekä ruokamaakuva, ruokadiplomatia ja ruokamatkailu Suomeen.

Ruoka-alan kasvurahan käyttö

Biotalouden kasvuohjelmassa elintarvikeviennin edistämiseen ja ruoka-alan arvoketjujen kehittämiseen kohdennetaan yhteensä 5,7 miljoonaa euroa.

Määrärahasta 3 miljoonalla eurolla toteutettavia toimenpiteitä ovat:

  • vientitoimintojen ekosysteemin muodostaminen
  • pysyvän toimintamallin rakentaminen ja sen toimeenpano
  • kansainvälisen liiketoiminnan strateginen johtajavalmennus ruoka-alalla
  • biotaloussuurlähettilään ruoka-asiantuntijan palkkaaminen
  • ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistaminen ja viestintä sekä
  • Osakan maailmannäyttelyyn osallistuminen.

Tulevaisuuden ruokajärjestelmää kehittävää ja ruokaviennin kilpailukykyä edistävää Food2.0 -veturihanketta tukeviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin kohdennetaan 2,0 miljoonaa euroa. Loput määrärahasta eli 0,7 miljoonaa euroa kohdennetaan toimenpiteiden tarkentumisen jälkeen.

Tutustu kasvuohjelmaan tarkemmin

Ohjelman kuulumisia ja aineistoja voit seurata MMM:n sivuilta

Tilaa ohjelman uutiskirje, MMM.fi ​​

Uutiset, ruoka

Artikkelit, ruoka

Pohjoista puhtautta retkille ja ruokapöytiin – Crenocon vastuullisuusajattelu ja paikallisyhteistyö ovat johtaneet palkittuihin elintarvikkeisiin

RuokaCase
Vihreä penkkiviljelypalsta. Oikealla näkyy nainen työssä. Taivas on sininen ja koivut ovat lehdessä kuvan oikeassa reunassa.

Artesaaniruokayritys Crenoco tarjoaa vastuullisia makuelämyksiä suomalaisesta luonnosta. Saarijärvellä toimivan yrityksen tuotteita syödään Etelänavalla asti. Suomalaisen…

Kosteikkokarkeloissa maisteltiin villiyrttiruokia ja osmankäämiä

RuokaBlogi

Keskiviikkoiltana 7.6.2023 Teurastamon Kellohalli Helsingissä täyttyi uteliaista ihmisistä. Luonnonvarakeskus oli järjestänyt mahdollisuuden päästä tutustumaan kosteikkoviljelyyn ja…

Itämeren pikkukalat fiksusti käyttöön – Hailia Nordic valmistaa uudenaikaisia kalatuotteita suurtalouskeittiöille

Kalat ja vedetCase

Karkkilalaisyrityksessä kehitetyn teknologian avulla nykyisten kalasaaliiden pienimpiäkin pikkukaloja pystytään saamaan elintarvikekäyttöön. Aiemmin filekokoa pienemmät kalat…

Mesimarjat ja kuusenkerkät – Lignell & Piispanen valmistaa juomia metsästä lasiin

RuokaCase
Eri ikäisiä ihmisiä metsässä istumassa maassa ja kannolla nauttimassa laseista punaista juomaa. Kuvassa etualalla musta koira, jonka hihnaa pitelee vaalea nainen. .

Juhlavuottaan viettävä Lignell & Piispanen valmistaa alkoholijuomia Kuopiossa jo 170 vuoden kokemuksella. Suomen luonnon parhaista raaka-aineista…

Kontin täydeltä eläinrehua – hävikkiperunalla kasvatetut kärpäsentoukat sopivat kanojen tai kalojen ravinnoksi

RuokaCase

Manna Insect Oy kasvattaa mustasotilaskärpäsen toukkia konteissa. Toukista tulee eläinrehua, ja tuotannon sivutuotteena syntyy lannoitetta.…

Kasvistiedon tilastot kertovat viljelijän saamasta hinnasta

RuokaCase
Tomaatteja ja halkaistu valkosipuli.

Miksi maataloudesta puhuttaessa päädytään puhumaan aina tukieuroista, kun voitaisiin puhua myös itse tuotteesta saatavasta hinnasta?…

Kasvinterveys koskettaa jokaisen elämää

RuokaBlogi
Kasvinterveysvuosi 2020. Suojelemalla kasveja suojelemme elämää.

Vietämme parhaillaan YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta. Vuosittain maailmassa menetetään 20 – 40 prosenttia sadosta kasvintuhoojien takia, mikä tarkoittaa…

Hävikkimestari auttaa puolittamaan ammattikeittiön ruokahävikin

RuokaCase
Kaksi kokkia työskentelemässä ravintolakeittiössä.

Ruokahävikin ennaltaehkäisy on konkreettinen vastuullisuusteko ravintoloissa ja muissa ammattikeittiöissä. Yksi palveluista, joka auttaa ennaltaehkäisemään jätteen…

Ei tuloksia.