Kasvuohjelma: Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä

Tuplataan elintarvikevienti 2031 mennessä
Petteri Orpon hallitusohjelmaan sisältyvä ruoka-alan kasvuohjelma tavoittelee ruokaviennin kaksinkertaistamista vuoteen 2031 mennessä, mikä tarkoittaa kahden miljardin euron kasvua. Tavoitteena on nostaa elintarvikkeiden jalostusastetta, lisätä markkinalähtöisyyttä ja hyödyntää Suomen luontaisia vahvuuksia.
Maa- ja metsätalousministeriön johtamassa kasvuohjelmassa laaditaan pitkän aikavälin ruokastrategia ja panostetaan ruokaviennin yrityslähtöiseen kasvualustaan, osaamisen kehittämiseen, TKI-toimintaan ja Suomen ruokamaakuvan vahvistamiseen. Ohjelma mukautuu tarpeiden mukaan, ja sen vaikuttavuutta seurataan aktiivisesti. Viennin edistämiseksi Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry rakentavat kasvualustaa pk-yrityksille. Helsingin yliopisto kehittää monialaista viennin ja gastronomian maisteriohjelmaa, ja yritysjohdon kansainvälistymisvalmennus alkaa vuonna 2025.
TKI-rahoitus kohdennetaan ruokajärjestelmän kestävyyttä edistäviin hankkeisiin. Ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistamiseen panostetaan Visit Finlandin kampanjoilla ja Suomen osallistumisella Osakan maailmannäyttelyyn. Kasvua haetaan monipuolisesti. Food from Finland -ohjelman päättyminen on kuitenkin herättänyt huolta. Business Finlandin ja ulkoministeriön yhteistyö voi luoda pysyviä ratkaisuja ruokaviennin tukemiseksi. Ohjelma kehittyy jatkuvasti, ja maa- ja metsätalousministeriö kannustaa toimijoita osallistumaan kasvuun.

Ruoka-alan kasvurahan käyttö
Biotalouden kasvuohjelmassa elintarvikeviennin edistämiseen ja ruoka-alan arvoketjujen kehittämiseen kohdennetaan yhteensä 5,7 miljoonaa euroa.
Määrärahasta 3 miljoonalla eurolla toteutettavia toimenpiteitä ovat:
- vientitoimintojen ekosysteemin muodostaminen
- pysyvän toimintamallin rakentaminen ja sen toimeenpano
- kansainvälisen liiketoiminnan strateginen johtajavalmennus ruoka-alalla
- biotaloussuurlähettilään ruoka-asiantuntijan palkkaaminen
- ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistaminen ja viestintä sekä
- Osakan maailmannäyttelyyn osallistuminen.
Tulevaisuuden ruokajärjestelmää kehittävää ja ruokaviennin kilpailukykyä edistävää Food2.0 -veturihanketta tukeviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin kohdennetaan 2,0 miljoonaa euroa. Loput määrärahasta eli 0,7 miljoonaa euroa kohdennetaan toimenpiteiden tarkentumisen jälkeen.
Tutustu kasvuohjelmaan tarkemmin
Ohjelman kuulumisia ja aineistoja voit seurata MMM:n sivuilta
Tilaa ohjelman uutiskirje, MMM.fi