Ruokastrategian valmistelu etenee kohti strategisia valintoja
Uutinen - Julkaistu 29.4.2025
Suomen ruokastrategian valmistelu on edennyt osallistavan vaiheen loppupuolelle. Aluekiertueella kuultiin laajaa joukkoa asiantuntijoita.
Strategiatyöpajojen aluekiertue kattoi maaliskuun aikana viisi paikkakuntaa ja tavoitti noin 500 asiantuntijaa ruokajärjestelmän eri aloilta, kuten elintarviketeollisuudesta, tuottajista ja ruokapalveluista. Huhtikuun lopussa Helsingissä järjestettiin työpaja, joka keräsi osallistujia edellisten lisäksi kaupan alalta.
Strategian tavoitteena on, että Suomessa tuotetaan korkealaatuista ja kilpailukykyistä ruokaa kestävästi jatkossakin. Strategian kehittämisessä on otettu huomioon TKI-toiminta ja koulutuksen merkitys. Jatkuva osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen on kaikille sektoreille ensiarvoisen tärkeää.
– Maaseudun elinvoimaisuuden varmistaminen on erittäin tärkeä asia ruokajärjestelmän toimivuuden kannalta, sanoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen strategiatyön ajankohtaiswebinaarissa 29.4.
Avoinna olleeseen (12.3.-27.4.) strategiakyselyyn saatiin yli 3700 vastausta, joista suurin osa oli kuluttajilta. Tämä osoittaa, että ruokastrategia kiinnostaa tavallisia kuluttajia ja he pitävät suomalaista ruokatuotantoa tärkeänä. Maa- ja metsätalousministeriö haluaa lämpimästi kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita.
Työpajojen tehtävien ja työpajoissa käydyn dialogien kautta kerätty tieto sekä kyselyn vastaukset analysoidaan ja yhdistetään. Strategialuonnos lähtee lausunnoille syyskuussa ja valmis ruokastrategia julkaistaan joulukuussa 2025.
Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 29.4.2025