LAB Biofine rakentaa Etelä-Karjalasta biotalouden keskittymää

Case - Julkaistu 1.7.2025
Vihreä siirtymä ei edellytä pelkästään fossiilisten polttoaineiden korvaamista uusiutuvilla – samaa kehitystä pitää tapahtua myös muiden raaka-aineiden osalta. Uusiutuvista ratkaisuista odotetaan Suomelle nousevaa vientialaa. Etelä-Karjalan alueelle rakentuva biomateriaalien tutkimus- ja innovaatioympäristö LAB Biofine toimii kehityksen johtotähtenä.
Biotalouden uusiutuvilla, ekologisesti kestävillä materiaaleilla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita. Biotalouteen liittyy myös vahvasti kiertotalousnäkökulma ja ajatus raaka-aineiden täysimittaisesta hyödyntämisestä. Siksi biotalouden innovaatioissa pyritään huomioimaan olemassa olevan teollisuuden sivuvirrat ja erilaiset jätteet.
Etelä-Karjalassa merkittäviä sivuvirtoja tuottaa esimerkiksi alueen metsäteollisuus. Maakunta on edelleen yksi maailman suurimmista metsätalouden keskittymistä. Metsäteollisuudessa puuta ei kuitenkaan hyödynnetä kokonaan, eli tuotannossa syntyy merkittävä määrä erilaisia sivuvirtoja.
”Nykyisin metsäteollisuuden sivuvirtoja, kuten kuorta, kaarnaa ja purua, poltetaan energiaksi, joka käytetään edelleen metsäteollisuuden tarpeisiin. Poltosta saatavalla tuhkalla puolestaan lannoitetaan metsiä. Puun polttaminen energiaksi ei siis ole täysin hyödytöntä, mutta ei myöskään kovin tehokasta”, LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikön johtava asiantuntija Annakaisa Elo kertoo.
Biotaloudelle puu on aarreaitta
Biotalouden näkökulmasta metsäteollisuuden pääraaka-aineesta puusta kannattaisi hyödyntää kaikki mahdolliset arvojakeet. Polttoon päätyisi tällöin vain se osa, jolle ei ole minkäänlaista käyttöä. Tämä minimoisi poltettavan puun määrän.
”Esimerkiksi puun kuori on melkoinen aarreaitta. Siitä voidaan jalostaa erilaisia kosmetiikassa, lääkkeissä ja puun käsittelyssä käytettäviä aineita”, Elo kertoo.
Puusta saadaan myös monia terveysvaikutteisia aineita, kuten suomalaiskeksintö xylitolia sekä puuvillaan vertautuvia kuituja tekstiiliteollisuuteen. Muita metsäteollisuuden sivuvirroista saatavia aineita ovat esimerkiksi ligniini, jota voidaan käyttää akuissa sekä korvaamaan fossiilisia liimoja, sekä mikroselluloosa, joka sopii lääkkeiden täyteaineeksi ja kosmetiikkaan.
Lisäksi metsäteollisuus tuottaa suuria määriä biogeenistä hiilidioksidia. Tällä hetkellä biogeenistä hiilidioksidia hyödynnetään Suomessa esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ja betonin valmistuksessa, mutta iso osa siitä jää vielä käyttämättä.
”Hiilidioksidiin liittyviä arvoketjuja ja liiketoimintamahdollisuuksia tutkitaan valtakunnallisessa Hiiliketju-hankkeessa, jossa myös LAB ja LUT-yliopisto ovat mukana. Hiilidioksidi voisi olla tulevaisuudessa yksi metsäteollisuuden päätuotteista puun ja selluloosan ohella.”
Etelä-Karjala tarjoaa ihanteelliset puitteet biotalouden osaamiskeskukselle
Juuri uusiin biotalousratkaisuihin ja niiden tukemiseen keskittyy LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteishanke LAB Biofine. Se on Lappeenrantaan suunnitteilla oleva tutkimus- ja innovaatioympäristö, jonka avulla innovoidaan ja saatetaan teolliseen tuotantoon biotalouden uusia jalostustuotteita. Hanke sai kaksi merkittävää rahoitusta vuonna 2024.
Etelä-Karjala on biotalouden TKI-toiminnalle ihanteellinen paikka, koska siellä on sekä alaa tukevaa teollisuutta että korkeaa osaamista. LAB Biofine toimii tulevaisuudessa myös oppimisalustana LABin kouluttamille laboratorioanalyytikoille, joiden koulutus ammattikorkeakoulussa alkaa syksyllä 2026.
Alueelle on jo nyt rakentumassa kovaa vauhtia biotalouden yrityskeskittymä. Siellä toimivat korkean teknologian biotaloustoimijat Nordic Bioproducts Group ja Synbio Powerlabs, jotka ovat mukana myös LAB Biofinessa. Lisäksi LUT-lähtöinen Solar Foods on ilmoittanut halustaan rakentaa Lappeenrantaan ainakin yhden tehtaan, joka tuottaa hiilidioksidista sen innovoimaa Solein-proteiinia.
”Etelä-Karjalassa biotalouden raaka-aineet ovat teollisuuden ansiosta logistisesti lähellä, joten keskittyminen alueelle kannattaa”, Annakaisa Elo toteaa.

LAB Biofinesta vetoapua kuolemanlaakson yli
LAB Biofine toimii yhdistävänä linkkinä Etelä-Karjalan alueen isojen metsäteollisuuden toimijoiden, biotalouden startup- ja kasvuyritysten ja alan korkeakoulutuksen välillä. Yhteistyömahdollisuuksien lisäksi se tarjoaa konkreettisen alustan innovaatioiden skaalaamiseen tuotantomittakaavaan.
”Ajatus on, että pystyisimme auttamaan yrityksiä niin sanotun kuolemanlaakson yli”, toteaa hankkeen projektijohtaja Mikko Ojapelto.
Kuolemanlaaksolla hän viittaa vaiheeseen, jossa yrityksen pitää pystyä todistamaan konseptinsa toimivuus teollisessa mittakaavassa. LAB Biofinen Lappeenrantaan rakentuva pilottilaitos tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tähän ilman, että niiden pitää vielä investoida omaan teollisen mittakaavan laitokseen.
Yhteistyöllä elinvoimaa
Biotalousosaamiselle ei ole kysyntää vain alueellisessa kontekstissa vaan sen tarve on globaali. Ojapelto korostaa, että Suomella on mahdollisuus toimia biotalouden malliesimerkkinä maailmalla. LAB Biofinella on mahdollisuus olla tämän kehityksen etunenässä, sillä se on valtakunnallisesti ainutlaatuinen hanke. Parhaimmillaan se nostaa Etelä-Karjalan biotalousosaamisen maailmankartalle.
Avainasemassa onnistumiseen on toimiva yhteistyö. ”LAB Biofine ei ole yksin mitään, eikä sen ole tarkoituskaan olla. Muihin toimijoihin ja osaamiskeskittymään yhdistettynä sen alueellinen elinvoimamerkitys Lappeenrannalle ja Etelä-Karjalalle voi kuitenkin olla valtava. Samalla se rakentaa Suomelle uutta kansallista vientitoimialaa”, Ojapelto tiivistää.
Kirjoittaja: LAB-ammattikorkeakoulu.
Lisätietoja: Projektijohtaja Mikko Ojapelto, LAB-ammattikorkeakoulu (mikko.ojapelto@lab.fi, 050 5121853).
LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, joka toimii Lahdessa, Lappeenrannassa ja verkossa. Tarjoamme koulutusta viidellä eri alalla: sosiaali- ja terveysala, tekniikka, liiketalous, hotelli-, ravintola- ja matkailuala sekä muotoilu, kuvataide ja visuaalinen viestintä. Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta. lab.fi
LAB Biofine on biotalouden innovaatio- ja kehitysympäristö, joka tarjoaa yrityksille huippuluokan tutkimustietoa ja osaajia. Luomme ratkaisuja biopohjaisten sivuvirtojen hyödyntämiseen ja uusiutuvien materiaalien kehittämiseen. Mahdollistamme kestävän liiketoiminnan luomiseen kansainvälisesti kunnianhimoisella tasolla. biofine.fi
Agenda2030
LAB Biofine edistää esimerkiksi seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
- Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio
- Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa
- Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
- Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt
- Tavoite 15: Maanpäällinen elämä
- Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus