EU:n metsäkatoasetuksen kansallista täytäntöönpanoa valmistelevan työryhmän mietintö valmistunut
Uutinen - Julkaistu 24.6.2025
Työryhmän mietinnössä ehdotetaan, että EU:n metsäkatoasetuksen velvoitteiden valvonnasta ja seuraamuksista säädettäisiin uusi metsäkatoasetusta täydentävä kansallinen laki. Ehdotetussa laissa säädettäisiin toimivaltaisesta viranomaisesta ja sen tehtävistä sekä hallinnollisista seuraamuksista. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2025. Täytäntöönpanoa keventää Suomen alhainen riskiluokitus. Lisäksi komissio pyrkii selkeyttämään asetuksen toimeenpanoa.
Laajapohjainen työryhmä asetettiin 28.8.2023 valmistelemaan Euroopan unionin metsäkatoasetuksen kansallista täytäntöönpanoa. Työryhmän työtä on jatkettu vuoden 2025 loppuun johtuen EU:n metsäkatoasetuksen soveltamisen lykkääntymisestä vuodella eteenpäin. EU:n metsäkatoasetuksen soveltamisen on tarkoitus alkaa pääosin 30.12.2025.
Työryhmän tehtävänä oli arvioida ja valmistella tarvittavat muutokset lainsäädäntöön ja laatia lainsäädäntömuutosehdotuksista luonnos hallituksen esitykseksi. Laissa säädettäisiin toimivaltaisesta viranomaisesta ja sen tehtävistä sekä hallinnollisista seuraamuksista. Hallinnollisina sanktioina tulisivat käyttöön rikkomusmaksu sekä hallinnollinen seuraamusmaksu. Toimivaltaisena viranomaisena toimisi Ruokavirasto. Työryhmä on kokoontunut kesään 2025 mennessä yhteensä 14 kertaa.
Kansallisen valmistelun aikana on järjestetty useita sidosryhmätilaisuuksia ja kuulemisia. Metsäkatoasetuksen kannalta keskeisten sektoreiden toimijoille suunnattu kolmiosainen webinaarisarja toteutettiin talvella 2024. Lisäksi kuulemistilaisuudessa 26.3.2024 käsiteltiin erityisesti metsäkatoasetusta täydentävän kansallisen lain valmistelua.
Hallituksen esitysluonnos oli lausuntokierroksella 28.5.–22.7.2024. Lausuntoja saatiin yhteensä 60. Hallituksen esitysluonnos oli arvioitavana lainsäädännön arviointineuvostossa, joka julkaisi lausuntonsa 22.5.2025.
Työryhmän puheenjohtaja metsäneuvos Erno Järvinen kiittää työryhmän jäseniä tärkeästä ja hyvin tehdystä työstä.
”Metsäkatolailla tuetaan EU:n metsäkatoasetuksen kansallista toimeenpanoa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle elokuussa ja lain täytäntöönpano alkaisi näin ollen vuoden lopussa. Työryhmä tulee vielä kokoontumaan tarpeen mukaan syksyn aikana”, Järvinen kertoo.
Suomi luokiteltu matalan riskin maaksi
Euroopan komissio hyväksyi 22.5.2025 täytäntöönpanoasetuksen maiden kolmiportaisesta riskiluokituksesta. Suomi on luokiteltu matalan riskin maaksi. Riskiluokan on tarkoitus kuvata metsäkadon nykyistä tilaa kussakin maassa ja riskiä metsäkadon aiheutumiselle. Riskiluokituksella on vaikutusta viranomaisten tarkastuksiin ja toimijoiden velvoitteisiin.
Matalan riskiluokan maissa tuotettujen hyödykkeiden ja tuotteiden osalta toimijat voivat soveltaa yksinkertaistettua asianmukaisen huolellisuuden menettelyä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että velvoitteet riskinarvioinnin ja riskin vähentämistoimenpiteiden osalta kevenevät, jos tuotantoketjussa ei havaita asetuksen vastaista riskiä tai riski on hyvin vähäinen. Tämä koskee kotimaisesta puusta valmistettuja ja naudoista/nautaeläimistä tuotettuja tuotteita.
Matalan riskin luokkaan kuuluu noin 70 % maailman maista. Euroopan komissio on kertonut jatkavansa työtä, jonka tavoitteena on yksinkertaistaa metsäkatoasetuksen toimeenpanoa. Toimeenpanon tueksi komissio on julkaissut aikaisemmin keväällä päivityksiä toimeenpano-ohjeisiin (FAQ-asiakirja versio 4 ja guidance -ohjeasiakirja), joilla pyritään selkeyttämään toimeenpanoa. Useat jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, tukevat asetuksen yksinkertaistamista hallinnollisen taakan keventämiseksi.
EU:n metsäkatoasetus tuli voimaan 29.6.2023 ja meneillään on siirtymäaika ennen asetuksen soveltamisen alkamista. Asetuksen soveltaminen alkaa pääosin 30.12.2025 ja mikro- ja pienien yritysten osalta 30.6.2026, lukuun ottamatta EU:n puutavara-asetuksen piirissä olevia pieniä ja mikroyrityksiä, joita pidennetty siirtymäaika ei koske. Asetus velvoittaa toimijat tarkistamaan, että EU:ssa markkinoille asetettavat ja EU:sta vietävät tuotteet ovat asetuksen mukaisia. Asetus koskee seitsemää hyödykettä – soijaa, öljypalmua, kahvia, kaakaota, kumia, nautakarjaa ja puuta – sekä näitä sisältäviä tai näistä valmistettuja tuotteita.
Asetuksella pyritään minimoimaan EU:n osuus maailmanlaajuiseen metsäkatoon ja metsien tilan heikentymiseen. Samalla tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja biologisen monimuotoisuuden vähenemistä.
Muualla:
Metsäkatoa koskeva laki on pääosin hyvin valmisteltu (Lainsäädännön arviointineuvoston tiedote 22.5.)
Päivitetyt komission ohjeistukset
Tiedote maa- ja kalastusneuvoston kokouksesta 26.5.202
Lisätietoja:
Erno Järvinen
metsäkatotyöryhmän puheenjohtaja, metsäneuvos
+358 295 162 150
etunimi.sukunimi@gov.fi
Viktor Harvio
erityisasiantuntija
+358 295 162 040
etunimi.sukunimi@gov.fi
Joona Huhtakangas
Hallitussihteeri
+358 295 162 044
etunimi.sukunimi@gov.fi
Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 24.6.2025