Puukipsi

WoodCast as a leg support.

Case - Julkaistu 7.10.2014

Puhtaasta puuhakkeesta ja biohajoavasta muovista valmistettu materiaali on huoneenlämmössä puumaisen kovaa ja kestävää, mutta lämmitettynä taipuisaa ja itseensä tarttuvaa. Puukipsi soveltuu kaikkeen kipsaukseen ja esimerkiksi nyrjähdysten, venähdysten tai erilaisten kulumien hoitoon tarvittavien tukien valmistamiseen.

Woodcast-puukipsi lanseerattiin vuonna 2010 ja nyt se on käytössä jo kaikissa Suomen sairaaloissa ja eri puolilla maailmaa. Materiaalin keksijät ovat kemistejä. Tuotekehitystiimi tekee jatkuvaa kehitystyötä Woodcastia sairaaloissa käyttävien lääkäreiden kanssa ja materiaalin käyttökohteiden ja –tapojen kirjo laajenee jatkuvasti asiantuntijoiden oivallusten avulla.

Lämmitetty materiaali muotoillaan paljain käsin vaikkapa murtuneen käden päälle, eikä sen muovaamisessa tarvita lainkaan vettä, kuten perinteisissä kalkkikipseissä. Puumuovikomposiitti on myrkytön, joten sen käsittelyssä ei myöskään tarvita lasikuitu- ja muovikipsauksessa tarpeellisia hengityssuojaimia, suojakäsineitä tai kohdeimureita. Biohajoava Woodcast voidaan hävittää bio- tai energiajätteenä, mikä vähentää erikoiskäsiteltävän jätteen määrää.

Woodcastista valmistetut tuet ovat röntgenläpäiseviä eli niitä ei tarvitse poistaa kuvauksen ajaksi kuten kalkki- tai lasikuitukipsit. Tämä säästää sekä aikaa että materiaalia, kun kipsiä ei tarvitse rakentaa potilaalle uudelleen kuvauksen jälkeen.

 

Tutustu Woodcastin keksijöiden tarinaan Helsingin Yliopiston Opiskelijat äänessä –blogin haastattelussa

Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.

 


Aihetunnisteet: case, esittelysalkku, kemia, kipsi, puu

Lue seuraava artikkeli: Liukosellu, kangas »