Liukosellu, kangas

A woman with colourful dress, in the background black and white factory picture.

Case - Julkaistu 10.9.2014

Tiesitkö, että vaatteidesi raaka-aine voi olla puuta? Olet varmaan nähnyt jonkin vaatteesi pesuohjelapussa maininnan viskoosista. Viskoosi on vaatekuitu, joka tehdään puusta. Myös raion ja modaali ovat puukuiduista valmistettua tekstiilejä.

Viskoosin, raionin ja modaalin esiastetta, liukosellua voidaan valmistaa kaikista puulajeista. Suomessa valmistukseen Stora Enson Enocellin tehtaalla käytetään koivua. Muualla maailmassa liukosellua tehdään mm. eukalyptuksesta.

Liukosellun valmistus alkaa samalla tavalla kuin paperin valmistukseen käytetyn sellun valmistus, kuoritun puun haketuksella. Liukosellusta liuotetaan hemiselluloosa, eli puun sokerit, pois ennen keittoa. Puuta keitetään kemikaaleissa, sitten se pestään, valkaistaan ja kuivataan. Lopputuotteena syntyy puhdasta selluloosaa, joka on kemiallisesti samaa ainetta kuin vaikka puuvilla.

Tekstiiliteollisuuden käyttöön menevä liukosellu käy tämän jälkeen läpi monimutkaisen prosessin, jossa siirappimaiseksi lipeän ja rikkihiilen avulla liuotettu liukosellu puristetaan kymmeniä tuhansia reikiä sisältävän suuttimen läpi ohuen ohuiksi langoiksi, jotka jähmettyvät laimeaan rikkihappoon. Langat neutraloidaan, pestään, valkaistaan ja kuivataan. Näin saadaan pumpulimaista höytyvää, josta tehdään lankaa.

Liukosellun, siis puun, tärkeimmät kilpailijat tekstiiliteollisuuden raaka-ainemarkkinoilla ovat puuvilla ja öljypohjaiset polyesterit. Niiden tuotantomahdollisuudet kapenevat kaiken aikaa. Puuvilla vaatii kasvaakseen erittäin paljon vettä: jos kilo viskoosikuitua valmistetaan puuvillasta, sen valmistukseen kuluu yli 11 000 litraa vettä. Vastaavasti kiloon puukuiduista valmistettua viskoosia tarvitaan 450 litraa vettä.

Puuvillaa kasvatetaan pelloilla, joita tarvittaisiin kipeästi myös ruoan tuotantoon. Viljelykelpoinen maa-ala vähenee jatkuvasti, mutta ruoan kysyntä kasvaa huimaa vauhtia. Liukosellun mahdollisuuksia kuvaa hyvin seuraava esimerkki: Suomessa puusto kasvaa vuosittain 15 miljoonaa kuutiota enemmän kuin sitä käytetään. Jos tämä niin kutsuttu hakkuusäästö käytettäisiin puuvillaa korvaavaan liukosellun tuotantoon, voitaisiin puuvillan tuotannosta vapautuvilla pelloilla kasvattaa elintarvikkeet 15 miljoonalle ihmiselle.

Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Aihetunnisteet: case, esittelysalkku, kemia, puu, tekstiilit

Lue seuraava artikkeli: Biokomposiitti sellukuidusta ja muovista »