Metsä Groupin green deal -sitoumuksessa tavoitteena kolmen uuden kiertotalouden ratkaisun kaupallistaminen

Äänekosken biotuotetehdas

Case - Julkaistu 28.4.2025

Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen strateginen sitoumus, jolla Suomen keskeiset ministeriöt ottavat yhdessä toimijoiden kanssa loikan kohti kiertotaloutta ja kiertotalousmarkkinoita. Organisaatiot voivat sitoumustensa avulla tunnistaa vaikuttavat toimet ja kirittää niiden toteutusta sekä omassa toiminnassaan että koko toimialalla. Metsä Group lähti ensimmäisten joukossa mukaan omalla sitoumuksellaan.

Metsä Group julkisti kiertotalouden green deal -sitoumuksensa vuoden 2024 lopussa, heti ohjelman käynnistymisvuonna. Sitoumuksessa kuvataan kiertotalouden rooli yhtiön strategiassa ja toiminnassa, esitellään investointeja biokiertotalouteen sekä tavoitteita kiertotalouden edistämiseksi.

Ympäristöpolitiikassaan Metsä Group on sitoutunut hyödyntämään tehokkaasti raaka-aineita, vettä ja energiaa ja tavoittelee tilannetta, jossa prosessijätettä ei päädy lainkaan kaatopaikalle. Green deal -sitoumuksen sisältö kytkeytyykin yrityksen kestävän kehityksen tavoitteisiin, ympäristöpolitiikkaan ja strategisiin painopisteisiin.

Innovaatiot ja investoinnit tukevat biokiertotaloutta

Metsä Group on sitoutunut teollisten sivuvirtojen jatkojalostukseen tutkimus- ja kehittämistoiminnassaan. Sitoumuksessa yritys asetti tavoitteeksi kolmen uuden ja merkittävän Metsä Groupin sivuvirtaan perustuvaa tuotteen tai ratkaisun kaupallistamisen vuoteen 2035 mennessä. Kaupallistaminen voi tapahtua Metsä Groupin tai sen kumppanin toimesta kuitenkin niin, että Metsä Groupilla on ollut merkittävä rooli kehitystyössä. Kaupallistamiseksi katsotaan vähintään sadoissa tonneissa oleva vuosimyynti tai sitä vastaavat kaupalliset sopimukset.

”Sivuvirtojemme hyödyntäminen uusissa tuotteissa yhdessä kumppaneiden kanssa on kiertotaloustyömme keskiössä. Kaupallistaminen konkretisoi hyödyt luonnolle ja yhteiskunnalle”, kuvaa Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sitoumusta.

Toisena tavoitteena on vähentää Metsä Groupin omaa sivuvirtoihin perustuvaa bioenergian vuosituotantoa asteittain siten, että vuonna 2035 määrä on 1 000 GWh pienempi kuin vuonna 2025. Energiantuotantoa on tarkoitus pienentää parantamalla energiatehokkuutta ja siirtymällä muihin kuin polttoon perustuviin ratkaisuihin. Sivuvirtojen säästyminen poltolta vapauttaa materiaaleja korkeamman jalostusarvon materiaalikäyttöön, millä on vaikutusta metsäbiotalouden arvonlisän kasvattamiseen.

Esimerkiksi startup-yritykset Woodio, Innomost, Boreal Bioproducts ja Fiberwood hyödyntävät tuotteissaan Metsä Groupin sivuvirtoja. Yhtiö on investoinut Äänekosken ja Kemin tehtaisiin, jotka perustuvat biotuotetehdaskonseptiin ja ovat esimerkkejä teollisesta ekosysteemistä, jossa useiden yritysten muodostama kokonaisuus tuo synergiaetuja.

”Yhteistyö asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa on tärkeä osa toimintaa ja tavoitteena on, että kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa sekä arvonluonnin että ympäristöhyötyjen osalta. Esimerkiksi Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen on rakenteilla ligniininjalostuksen koetehdas.  Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ ja kumppanina on myös kemian alan yritys Dow, joka kehittää biopohjaisia tehonotkistimia betonisovelluksiin hyödyntäen koetehtaassa valmistettua ligniinituotetta”, kertoo Metsä Groupin ilmasto- ja kiertotalousjohtaja Maija Pohjakallio.

Lisää yhteistyötä ja näkyvyyttä teolliselle kiertotaloudelle

Metsä Group kannustaa muitakin toimijoita ja yrityksiä mukaan kiertotalouden green dealiin. Yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen ymmärrys kiertotalouden edistämisestä vankistuu, kun sitoumusten laadinnassa tehdään yhteistyötä. Se on eduksi kestävyyssiirtymälle kokonaisuudessaan.

Sitoumukset tuovat isomman yleisön tietoisuuteen teollisuudessa hyödynnettäviä kiertotalouden ratkaisuja ja konkretisoivat teollisen kiertotalouden merkitystä. Ne vievät eteenpäin myös alan kiertotalouden edistämisen mittaamista ja seurantaa. Toiminnan kautta voi löytyä uusia yhteistyökumppaneita.

Kiertotalouteen panostaminen voi synnyttää kustannustehokkaita ratkaisuja ja toimintatapoja. Esimerkiksi teollisuuslaitoksissa kemikaalien ja veden kierto voi säästää raaka-aineita ja kustannuksia. Jopa tehtaiden omia päästöjä voidaan hyödyntää raaka-aineena: Metsä Groupin biotuotetehtaassa tehdään rikkihappoa tuotannon hajukaasuista ja sitä käytetään tehtaalla muun muassa mäntyöljyn valmistuksen.


Lue lisää

Suomen Kiertotalouden green deal kirittää toimialoja ympäristövastuulliseen muutokseen (biotalous.fi artikkeli)

Ympäristöministeriön verkkosivut kiertotalouden green dealista

Kirjoittaja: Selma Salin, biotalous.fi (selma.salin(at)tapio.fi)


Agenda2030 

Kiertotalouden green deal edistää seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita: 

  • Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa 
  • Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja 
  • Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt 
  • Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

7. Edullista ja puhdasta energiaa9. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt12. Vastuullista kuluttamista

Artikkelikuva: Metsä Group.


Aihetunnisteet: Green Deal, kiertotalous, puu, sivuvirrat

Lue seuraava artikkeli: EU päivittää biotalousstrategiansa – kuuleminen käynni... »