12. Vastuullista kuluttamista -aiheiset artikkelit

Tavoite 12. Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys

Katso alatavoitteet sivulta kestavakehitys.fi

Katso kaikki kestävän kehityksen tavoitteet →

Biotalouden tulevaisuuden tekijät osa 5: Biopohjaista nahkaa sienirihmaston geneettisellä muokkauksella

KemiaBlogi

Muotiteollisuudella on valtava hiilijalanjälki, joka kasvaa kiihtyvällä vauhdilla. NewLeather -projektissa VTT:llä Géza Szilvay ja Manuel…

Metsabiotalous.fi on aivan uudenlainen oppimisympäristö ja matkailukohde

Puu ja metsäCase

Metsäbiotalouden näyteikkuna metsabiotalous.fi toimii monipuolisen ja neutraalin tutkimustiedon välittäjänä, oppimisympäristönä ja matkailukohteena kaikille metsäbiotaloudesta kiinnostuneille.…

Biotalouden tulevaisuuden tekijät osa 4: Värien geneettisen koodin jäljillä

KemiaBlogi

Vaatteiden värjäykseen käytettävät värit kuormittavat ympäristöä. Tutkijat BioColour -konsortiossa ovat tarttuneet tähän haasteeseen ja etsivät…

Biotalouden tulevaisuuden tekijät osa 3: Solutehtaan muokkaus

KemiaBlogi

Teollisuuden on kasvatettava tuottavuuttaan pysyäkseen kilpailukykyisenä. Tämä tehdään yleensä kehittämällä tuotantoprosessia eli tehtaan tehokkuutta. Sama…

Onnistunut metsäbiotalous vaatii tulevaisuuden ymmärtämistä

Suomi kehittääBlogi

Biotalous jatkaa ja laajentaa luonnonvarojen käytön merkitystä Suomen talouden yhtenä tukipilarina. Metsät ovat olleet jo…

Biotalouden tulevaisuuden tekijät osa 2: Biosynteettinen hämähäkkisilkki – tulevaisuuden supermateriaali?

KemiaBlogi

Hämähäkin seitin silkki on yksi sitkeimmistä luonnosta löytyvistä aineista. Se on tiedemiesten ihailema materiaali, jossa…

Biotalouden tulevaisuuden tekijät osa 1: Biomuoveja mikrobien ruoasta

KemiaBlogi

Tohtoriopiskelija Anna Ylinen tekee väitöskirjaansa VTT:llä, Aalto yliopiston ja VTT:n Centre for Young Synbio Scientist…

Ekomittari kertoo kasvualustan ekologisuudesta

Luonnon palvelutCase

Suurin osa suomalaisista arvostaa puutarhatuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Ekologisuus, kiertotalous ja kestävä kehitys ohjaavat myös Biolanin tuotekehitystä…

Puupohjainen kestävä vaihtoehto kertakäyttöaterimille

Puu ja metsäCase

Outokumpulainen Akvila Cutlery Oy ratkaisee maailman muoviongelmaa uusituvista raaka-aineista valmistettavilla kestävillä ja uudelleen käytettävillä aterimilla.…

MMM:n biotaloushankkeet ratkovat ilmastonmuutoksen, väestörakenteen ja kaupungistumisen haasteita

Puu ja metsäUutinen

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamat biotaloushankkeet tuottavat ratkaisumalleja, jotka avaavat uusia näkökulmia hallinnonalan oleellisiin kysymyksiin. Näitä…

Hävikkimestari auttaa puolittamaan ammattikeittiön ruokahävikin

RuokaCase

Ruokahävikin ennaltaehkäisy on konkreettinen vastuullisuusteko ravintoloissa ja muissa ammattikeittiöissä. Lassila & Tikanoja *) kehittää digitaalisia…

Biojätteen uusi elämä – olkipohjaista kangasta resurssiviisaasti

KemiaCase

Maailmanlaajuisesti kasvava huoli ilmastonmuutoksesta ja resurssien riittävyydestä on kääntänyt katseet vastuullisempaan tuotteiden valmistukseen ja kuluttamiseen.…

GrainSense, laite ja pilvipalvelu viljan laadun analysoimiseen nopeasti ja langattomasti

RuokaCase

GrainSense-analysaattorilla mittaat viljasta ja muista viljelykasveista kosteuden, proteiinin, öljyn ja hiilihydraatit jopa pellolla ennen sadonkorjuuta. …

Herkullinen Ruoka 4.0 muuttaa maataloutta ja tapaamme viljellä

RuokaBlogi

Vuonna 2050 ruokaa tarvitaan 60 % enemmän kuin nyt. Mitä tulevaisuudessa syödään? Miten ruokimme nälkäiset…

Pohjanmaalla valmistuu koirille kuivaruokaa, jolla on pieni hiilitassunjälki

RuokaCase

Ainoa suomalaista koiran kuivaruokaa valmistava yritys Dagsmark Petfood on laskenut tuotteidensa hiilitassunjäljen. Kotimaisten raaka-aineiden, kuten…

Miksi asiat eivät tapahdu tai yllättävät tapahtuessaan – kokemuksia muutoksen systeemisyyden ymmärtämisestä ruokajärjestelmässä

Suomi kehittääBlogi

Olli Hietanen on ansiokkaasti kirjoituksessaan verestänyt biotulevaisuuteen suuntautuneiden tutkimusmatkojensa muistoja. Olen saanut ilokseni olla mukana…