AgriHubin verkostoalusta vastaa vauhdilla muuttuvan maatalouden tarpeisiin

Uutinen - Julkaistu 24.3.2022

Suomalainen maatalous on ollut pitkään haasteellisessa ja yhä vaikeammassa tilanteessa: kannattaako ala jatkossa? Vuorineuvos Reijo Karhisen Uusi Alku -raportissa todettiin vuonna 2019: suomalaisen maatalouden yrittäjätulot ovat pudonneet kymmenessä vuodessa 500 miljoonalla eurolla.

”Muutos ei ole nyt lineaarista. Digitalisaatio ja ilmastonmuutos yhdessä muokkaavat maatalouden toimintaympäristöä sellaisella vauhdilla ja laajuudella, jota emme ole aiemmin kokeneet.
Elämme hetkessä, jossa ulkoiset muutosvoimat edellyttävät poisoppimista ja osaamisen uudistamista maatiloilla nopeammin kuin koskaan. Nyt tarvitsemme tulevaisuuden lukutaitoa.
Tuoreen tiedon tarve on valtava. Muutoksesta on mahdollisuus rakentaa uudenlaista tulevaisuutta ja siihen maatalousyrittäjä tarvitsee avukseen AgriHubin kaltaista kumppania”, sanoo Reijo Karhinen.

Verkostoalustasta kanava maatalousyrittäjien ja tutkijoiden yhteistyölle

Maaliskuussa avautunut verkostoalusta on vastaus toiveeseen palvelusta, missä yhdistetään voimat maatalous- ja puutarhayrittämisen tueksi. Verkostoalustalle kootaan kaikki tieto yhteen paikkaan.

”Uusinta tutkimustietoa, tapahtumia, keskusteluita ja erilaisia hankkeita yhdistävä AgriHubin ja maaseutuverkoston verkostoalusta auttaa löytämään tiedon lähteille ja kohtaamaan ihmisiä virtuaalisesti esimerkiksi keskustelualustalla tai teematreffeillä. Se antaa kanavan maatalousyrittäjien ja tutkijoiden keskinäiselle keskustelulle ja tutkimustarpeiden tunnistamiselle”, kertoo AgriHubin koordinaattori Susanna Lahnamäki-Kivelä.

Yhteistyötä ja vuorovaikutusta tiivistetään yrittäjien, tutkimuksen, neuvonnan ja koulutuksen välillä. Verkostoalusta tarjoaa jatkossa laajat kontaktit maatalousyrittäjiin ja asiantuntijoihin. Se kokoaa tietoa yhteen niin, että vuosien myötä se on kumuloituva ja kasvava tietopankki, ja auttaa monien tietotarpeiden täyttämisessä sekä toimii myös päätöstenteon pohjana. Verkostoalusta on kansainvälisestikin ainutlaatuinen palvelu ja uusi tapa toimia yhdessä osaamisverkostona.

Avajaisten paneelikeskustelu pureutuu ruuantuotannon tulevaisuuteen

Verkostoalustan avajaiswebinaariin 29. maaliskuuta ovat tervetulleita kaikki maa- ja puutarhatalouden tulevaisuudesta sekä maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet. Tilaisuuden avaa vuorineuvos Reijo Karhinen. Paneelikeskustelun aihe on huippuajankohtainen: uudistuva maatalous ruuantuotannon tulevaisuuden takaajana.

Lisätietoa avajaisista:

Lisätietoa verkostoalustasta: 

Lisätietoja:
•    Susanna Lahnamäki-Kivelä, AgriHubi-osaamisverkoston koordinaattori, Luonnonvarakeskus (Luke), p. 029 5322 523, s-posti: etunimi.sukunimi@luke.fi
•    Meri Kiikkala, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, s-posti: etunimi.sukunimi@gov.fi

Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 24.3.2022


Aihetunnisteet: maatalous, ruoka