Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen LULUCF:stä: Parlamentti katsoo eteenpäin, ei peräpeiliin

Uutinen - Julkaistu 13.9.2017

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikainen on tyytyväinen Euroopan parlamentin tämänpäiväiseen äänestystulokseen EU:n ilmastopaketin metsien ilmastovaikutuksia koskevasta kohdasta.

”Parlamentti katsoo eteenpäin, ei peräpeiliin”, ministeri kommentoi tuoreeltaan äänestystulosta.

Parlamentti haluaa, ettei metsätalouden ja -teollisuuden laajuutta sidottaisi laskennallisesti missään jäsenmaassa pelkästään historiaan.

”Parlamentin kannattamat laskentasäännöt puoltavat metsien kasvavaa käyttöä, kunhan se tapahtuu kestävän metsien käytön rajoissa. Kanta on vahvasti linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, joka kannustaa kasvattamaan metsäalaa ja hoitamaan metsien kestävästi. Hyvin hoidetut metsät ovat jatkossakin tärkeä osa ilmastonmuutoksen vastaista työtä”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan parlamentin äänestys osoittaa, että metsäisten maiden ääni kuuluu Euroopassa.

”Monet suomalaiset europarlamentaarikot ansaitsevat tunnustuksen hienosta työstä.”

”Suomessa metsien käyttöä voidaan kestävästi lisätä. Reunaehdot ovat selvät: metsien tulee olla kokonaisuudessaan hiilinielu jatkossakin ja Suomen tulee asettaa tavoite hiilineutraaliudesta. Näin tullaan kaikissa oloissa toimimaan”, ministeri korostaa.

Ministeri Tiilikainen toivoo, että EU:sta saadaan lopulta ratkaisu, joka kannustaa myös vähämetsäisiä maita uudelleen metsitykseen ja siten hiilinielujen kasvattamiseen.

”Seuraava etappi on ympäristöministerien neuvosto, johon puheenjohtajamaa Viro pyrkii tuomaan kompromissiesityksen lokakuussa. Sen tueksi tarvittaisiin laaja jäsenmaiden tuki.  Komission esitys on edelleen hyvin ongelmallinen monilta kohdin.”

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, p. 050 364 0836, etunimi.sukunimi@ym.fi

 

Ympäristöministeriön tiedote 13.9.2017