Barcelonassa luotiin biotalousverkostoa

Blogi - Julkaistu 1.12.2014

katrivuorjoki1.12.2014

Suomen aloitteellisuus ja biotalousstrategia sekä uudenlaiset onnistuneet biotalouden toteutukset saivat tunnustusta Barcelonan biotalousfoorumissa, jossa luotiin Euroopan laajuista verkostoa edistämään biotaloutta. Keskeisenä kehityksen suuntaajana nähtiin entistä vahvemmin kuluttajien valinnat ja yritysten onnistuneet kokemukset uusiutuvien raaka-aineiden käytöstä.

Kuluttajien valinnat ja heidän merkittävyytensä nousi esille jo Koli Forumissa 2013, jonka yhteydessä sovittiin työn jatkamisesta Barcelonan biotalousfoorumissa.  Pohjois-Karjalan soveltama resurssiviisaus ja maakunnan tavoite öljyvapaasta maakunnasta toimi hyvien uutisten avaajana.

Yhtenä onnistumisista foorumi kiitti Hollannin kokemuksia jakaneen tohtori Toine Smitsin esittelemät kanavaprojektit, joissa on löydetty uusi tapa toimia vaikeissa ristiriitatilanteissa. Suomen biotalousstrategia ja avoin kansainvälinen kilpailu, jossa menestyneille etsitään myös toteuttajia, herätti innostusta ja yhteistyötarjouksia.

– Euroopalla ei ole vain yhtä yhteistä biotaloutta vaan monta erilaista mallia, joilla on yhteisiä tavoitteita. Aikataulut ja ratkaisukeinot vaihtelevat paikallisesti ja alueellisesti.  Kaiken toiminnan perusta on ilmastomuutos, väestönkasvu ja työllisyys, tiivisti työ- ja elinkeinoministeriön Sixten Sunabacka.

Sixten Sunabacka ja Jussi Manninen keskustelemassa.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriön Sixten Sunabacka (oik.) ja Jussi Manninen valmistautuvat esittelemään Suomen biotalousstrategiaa ja luomaan verkostoa.

Eurooppalaiset biotalouden asiantuntijat ovat optimistia, näkevät hyviä avauksia ja uskovat, että biotalous kehittyy nopeasti ja siitä tulee vallitseva talous 35-60 vuoden kuluessa. Muutos ei käy itsestään ja sitä pitää vauhdittaa. Tämä kävi ilmi ennakointityöpajassa, jonka Suomen työ- ja elinkeinoministeriö järjesti osana Barcelonan biotalousfoorumia.

Vauhdittamisen keinot vaihtelevat sen mukaan onko kyseessä Euroopan taso vai alueellinen näkökulma. Ilmastomuutoksen ja väestönkasvun tuomat haasteet ovat merkittävimpiä vauhdittajia Euroopan unionin tasolla. Euroopassa suurimpia ajureita on tarve korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla luonnonvaroilla. Paikallisesti työllisyys ja omien raaka-ainevarojen hyödyntäminen sekä omavaraisuus painavat enemmän.

Living lab -kokeilut nähtiin yhtenä merkittävimmistä positiivisen kehityksen vauhdittamisen keinoista. Euroopan unionille biotalouden edistäjät vastuuttivat mm. yleisen edistämisen ja viestinnän. Sen tehtävänä on tehdä asiaa tunnetuksi ja edistää tiedon siirtoa.

Kolmipäiväinen foorumi päättyi living lab -metsäretkeilyyn.

Kirjoittaja Katri Vuorjoki toimii EduSilva ry:n viestintäasiantuntijana. Hän on vastannut kolmen Koli Forumin viestinnästä. 
katri.vuorjoki@pkmedia.fi
+358 50 3626779

Katso myös: Sixten Sunabackan diaesitys Barcelonassa


Aihetunnisteet: biotalous, biotalousstrategia, EU @fi

Lue seuraava artikkeli: Suomen biotaloudella on kapteeni ja selvä suunta »