Biotalous, toivo ja hehkutus

Blogi - Julkaistu 12.3.2015

Nina_Pulkkis_FranckMedia12.3.2015

Takana on ehkä yksi elämäni kiinnostavimmista vuosista ikinä. Olen löytänyt biotalouden ja viettänyt hätkähdyttäviä hetkiä nanoselluloosan, lingniin ja ionisten nesteiden parissa.

Juuri nyt tehdään siis Suomen tulevaisuutta, uutta tiedesarjaa. Ensimmäisen jakson taustoitustyötä tehdessäni reilu vuosi sitten sain Sixten Sunabackalta  biotaloustrategia-ryhmän esityksen biotaloudesta paradigman muutoksena. Tunsin suurta helpotusta. Esitys vahvisti omia pohdintojani aiheesta ja maailma ikään kuin loksahti paikoilleen. Ahdistus Suomen ja maailman tulevaisuudesta sai kaveriksi Toivon. Alun perin minisarjaksi suunniteltu kokonaisuus kasvoi hiljalleen Suomen suurimmaksi tiededokumenttisarjaksi, joka esitetään MTV3-kanavalla tammikuusta 2016 alkaen. Pientä esimakua sarjasta saa jo parin viikon kuluttua, kun sarjan pilotti esitetään Maikkarilla 29.3.

Howard Jacobs.

TV-sarjan sielu kasvoi esiin, kun saimme suureksi onneksemme houkuteltua mukaan akatemiaprofessori Howy Jacobsin, joka on yksi maailman etevimmistä mitokondriotutkijoista. Hänen ja tulevaisuustiimimme kanssa olemme viimeisen vuoden aikana tavanneet ja haastatelleet useita kymmeniä tieteen, teknologian ja yritysmaailman edustajia, jotka kaikki omalla työllään ovat ratkaisemassa maapallomme haasteita luoden samalla Suomelle uusia mahdollisuuksia.

Professori Marjo Yliperttula katsoo soluja nanoselluloosassa.

Olemme hiljattain aloittaneet myös koulumateriaalin työstämisen yhdessä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa. Vuonna 2016 Biotalous on osa opetussuunnitelmaa ja sarjastamme tuotetaan satoja lyhyitä, muutaman minuutin clippejä, joita opettajat voivat käyttää vapaasti opetustyön tukena. Yksi suurimpia haasteita Suomen tulevaisuuden kannalta on saada nuoret innostumaan biotaloudesta, oli kyse metsäkoneenkuljettamisesta tai biokemian tutkimisesta. Näillä  aloilla muutetaan maailmaa.

Tulemme julkaisemaan tuotannon aikana blogeja, haastatteluita ja Howyn mietteitä sivuillamme. TV-esitysten jälkeen ohjelmat ovat nähtävissä MTV:n Katsomossa.

Sarjaa ovat mukana mahdollistamassa joukko sekä suuria että pieniä yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia ja olemme todella kiitollisia heidän panoksestaan ja asiantuntemuksestaan. Mukana ovat muun muassa Aalto Yliopisto, Helsingin Yliopisto, Joensuun Tiedepuisto, UPM, Metsä Group, Valmet, Stora Enso, Metsämiesten säätiö, MTK, VTT ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Kirjoittaja Nina Pulkkis on dokumentaristi Franck Mediassa, joka  tekee MTV:lle uutta tiedesarjaa Suomen tulevaisuudesta.

Sarjan kotisivut: www.suomentulevaisuus.com
Twitter: @Stulevaisuus, @Npulkkis
Facebook: www.facebook.com/suomentulevaisuus

Katso traileri:

Suomen tulevaisuus – Trailer (ENG) from Franck Media on Vimeo.


Aihetunnisteet: biotalous, blogi, dokumentti, video

Lue seuraava artikkeli: Biotaloutta käytännössä - matkalla metsästä tankkiin »