CAP-sopua ei vielä saavutettu – neuvottelut jatkuvat kesäkuussa

Uutinen - Julkaistu 28.5.2021

EU:n maatalousministerit ja Euroopan parlamentti eivät löytäneet vielä ratkaisua yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksesta toukokuun maatalous- ja kalastusneuvoston yhteydessä. Neuvottelut jatkuvat instituutioiden välillä kesäkuussa. Maatalousministerit kokoontuivat neuvotteluihin Brysselissä 26.-28.5.2021. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. 

Varhaiseen perjantaiaamuun 28 toukokuuta kestäneissä neuvotteluissa keskusteltiin erityisesti CAP:n ympäristö- ja ilmastotoimista eli ns. vihreästä arkkitehtuurista, tukien nykyistä paremmasta kohdentamisesta ja CAP:n ns. sosiaalisesta ehdollisuudesta. Näistä kokonaisuuksista ei päästy sopuun, sillä Euroopan parlamentti ei ollut valmis hyväksymään neuvoston neuvottelutarjousta.

– Tavoittelimme ratkaisua, joka takaa Euroopan viljelijöille vakaan näkymän, vahvistaa elinkeinon kannattavuutta ja vastaa ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin alueelliset erot ja erityispiirteet huomioiden. Olen turhautunut, että parlamentin puolelta ei tultu aidosti vastaan neuvottelukysymyksissä, ministeri Leppä tiivisti yön tunnelmia.

Seuraavan kerran ministerit kokoontuvat epäviralliseen ministerikokoukseen Lissaboniin kesäkuun puolessa välissä. Kesäkuun lopussa maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Luxemburgissa ja ratkaisua yritetään löytää uudelleen. Puheenjohtajavaltio Portugalilla on edelleen tavoitteena löytää sopu kaudellaan eli kesäkuun loppuun mennessä.

Lisätietoja:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. +358 2951 62047
ministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, p. +358 50 516 2868

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 28.5.2021


Aihetunnisteet: maatalous, maatalouspolitiikka