Elintarvikepakkaus

Two Valio milk cartons.

Case - Julkaistu 19.6.2014

Sellun- ja kartongin valmistus on kehittynyt vuosien saatossa niin, että samasta puumäärästä saadaan nyt yli 50 prosenttia enemmän pakkauksia kuin neljä vuosikymmentä sitten. Litran maitotölkki on myös keventynyt noin 20 prosenttia kahden vuosikymmenen aikana, mutta se suojaa sisältöään yhtä hyvin kuin ennenkin.

Hyvät pakkaukset ovat elinehto toimivalle elintarvikehuollolle. Pakkauksen tehtävänä on suojella sisältöä ja sen ominaisuuksia. Elintarvikkeiden pilaantuminen ja sen myötä hävikki ja ympäristökuorma olisivat moninkertaisia, jos tuotteita ei pakattaisi

Kaikille tuttu esimerkki elintarvikepakkauksesta on Valion maitotölkki. Salkusta *) löytyvä maitotölkkiaihio on valmistettu Tetra Pakin Imatran tehtaalla. Aihioissa käytettävä kartonki toimitetaan noin tonnin painoisina rullina Tetra Pakille Stora Enson Imatran tehtaalta.

Maitotölkin päämateriaali on uusiutuvista luonnonvaroista valmistettu kartonki. Nestepakkauskartonki koostuu kolmesta kerroksesta. Kartongin pinta- ja pohja-kerrokset tehdään sellusta. Kartongin keskikerroksessa käytetään mekaanista massaa, jonka jäykät puukuidut antavat pakkaukselle jäykkyyttä sekä käsittelylujuutta. Vesitiiviiksi nestepakkauskartonki tehdään päällystämällä se ohuella kerroksella polyeteenimuovia. Tölkin sivusauma suljetaan kuumasaumaamalla, joten pakkauksen valmistuksessa ei tarvita liimaa.

Tetra Pakilla kartongille painetaan kuvat ja teksti, se leikataan sopivaan muotoon ja saumataan aihioksi. Tämän jälkeen valmiit aihiot toimitetaan Valion Riihimäen, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun meijereihin. Meijereiden pakkauskoneissa aihio taitellaan lopulliseen kolmiulotteiseen muotoonsa ja se täytetään suomalaisella maidolla. Tuttu maitotölkki on valmis.

Kierrättämällä annat tyhjentyneelle kartonkipakkaukselle toisen elämän. Maitotölkin muovikorkki on myös pääosin valmistettu uusiutuvasta materiaalista ja se voidaan kierrättää yhdessä pakkauksen kanssa. Keräysastian tyhjentämisen jälkeen pakkaukset päätyvät lajittelulaitokseen, jossa ne paalataan ja paalit kuljetetaan teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätysprosessissa kartonkikuitu pestään irti muovista, ja kuidusta valmistetaan uusia tuotteita, esimerkiksi pahvilaatikoita, hylsykartonkia, nenäliinoja tai muistivihkoja. Muovi pystytään kierrätysprosesseissa hyödyntämään energiana.

Yhä useammat yritykset ja kuluttajat suosivat uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja pakkauksia. Uuden mikrosellun ansiosta näemme ehkä tulevaisuudessa kokonaan puukuidusta valmistetutun maitotölkin.

Stora Enso

Härmän Snackpointin lasten salaattiannokset nautitaan uusista, iloisennäköisistä vuokapakkauksista. Aterian jälkeen voit laittaa puhdistetun pakkauksen kierrätettäväksi energiajakeeseen tai kartonkikeräykseen.

Härmän Snackpoint -salaattivuoka on lapsille suunnattu salaattiateria, joka on pakattu Delight Packaging Oy:n Lahdessa valmistamaan DeLight -pakkaukseen. Vuonna 2009 lanseerattu palkittu pakkausratkaisu yhdistää toisiinsa ympäristöystävällisen kartonkipakkauksen ja suojausominaisuuksistaan tunnetun muovin. Pakkaus on kokonaan kierrätettävä.

Kuluttajat vaativat terveellisempiä ateriavaihtoehtoja, jotka on pakattu entistä ympäristöystävällisemmin. Pääasiassa puukuidusta, eli uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu vuoka sopii korvaamaan uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoja kuten muovi- ja alumiinivuokia.

Vuoan valmistuksessa hyödynnetään uutta keksintöä, jonka avulla vuokaan saadaan napakka muovikaulus ja haluttu muoto kartongista. Pakkauksen valmistamisessa käytetään ruiskuvaluteknologiaa, jolla kartonki ja muovi liitetään halutun muotoiseksi pakkaukseksi. Samalla tekniikalla voidaan valmistaa myös uunin- ja mikronkestäviä vuokia lämmitettäville aterioille ja suojakaasupakkauksia herkästi pilaantuville elintarvikkeille.

DeLight avaa uusia mahdollisuuksia tuotteiden pakkaamiseen. Se sopii suojaksi niin elintarvikkeille, kosmetiikalle kuin vapaa-ajan tuotteillekin. Uudenlaisen muotoilun ohella kevyet, mutta kestävät pakkaukset erottuvat kaupan hyllyllä kartongin ensiluokkainen painojäljen avulla. Tuotetiedot ja kuvat voidaan painaa suoraan vuoan laitoihin ja pohjaan, eikä erillisiä etikettejä välttämättä tarvita.

Vuoden 2013 lopussa Suomen Kerta Oy osti Stora Ensolta Delight-pakkausliiketoiminnan perustamansa uuden yrityksen lukuun. Imatralla kertakäyttöastioita, Kotkassa kattaustuotteita ja Riihimäellä kynttilöitä valmistava Suomen Kerta Oy vahvistaa näin jalansijaansa kuitupohjaisissa pakkauksissa. Uudet keksinnöt kuten tässä esitelty uudenlainen pakkausratkaisu luovat näin uutta liiketoimintaa.

*) Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Lue seuraava artikkeli: Lääkkeitä puusta »