ELY-keskus: Biokaasulaitoksille myönnettiin 5 miljoonaa ravinteiden kierrätykseen

Uutinen - Julkaistu 7.6.2024

Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi 30.5. viidelle kestävää biokaasua tuottavalle laitokselle yhteensä yli 5 miljoonaa euroa lannan ja vesikasvien vastaanottamiseen, lannoitevalmisteiksi prosessointiin ja markkinoille saattamiseen. Tuella saadaan kierrätettyä pääasiassa lannan fosforia n. 550 000 kiloa vuoden 2026 loppuun mennessä, sekä tuodaan orgaaniset lannoitteet laajemman käyttäjäkunnan saataville.

Tuesta eniten hyötyvät vesistöt. Positiivisiin vesistövaikutuksiin tarvitaan yhtä lailla ravinnekuormitusta vähentäviä ja kuormituksen vaikutuksia korjaavia toimia. Ravinnekiertotuen avulla vesistöjen fosforikuormituksen vähentäminen on 6-50 kertaa edullisempaa kuin kuormituksen jälkikäteinen korjaaminen tavanomaisin hoitokalastuksin ja niitoin. Kyse on hyvin kustannustehokkaasta ja konkreettisesta tavasta edistää vesienhoidon tavoitteiden toteutumista sekä Itämeren tilan paranemista. Kustannustehokkuuden varmisti tuen myöntämisessä käytetty tarjouskilpailumenettely.

Tuet kohdentuivat alueille, joilla fosforikuorman vähentäminen on erityisen tärkeää. Suurimman tuensaajan vaikutusalueella sisävesien tilan keskiarvo on välttävä.

Pääministeri Orpon hallitus saattoi maaliin edeltäjänsä käynnistämän työn, joka konkretisoitui toteutuviksi ympäristö- ja elinkeinohyödyiksi. Tuelle varatusta määrärahasta jäi jäljelle 3 miljoonaa euroa, jonka jatkokäytöstä maa- ja metsätalousministeriö linjaa lähiaikoina.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Olli Salo, p. 0295 022 073, olli.m.salo@ely-keskus.fi, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Ravinnekiertotuki biokaasulaitoksille (ely-keskus.fi)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tiedote 5.6.2024

Tilaa rahoitusuutisten hakuvahdin avulla sinua kiinnostavat uutiset omaan sähköpostiisi: Hakuvahti