Älykkäiden maaseutualueiden ja maatalouden tulevaisuutta kehitetään yhdessä

Uutinen - Julkaistu 13.2.2020

Valtakunnallisella Älykkäät maaseudut -kiertueella haetaan aineksia uuden vuosikymmenen maaseutujen ja maatalouden kehittämiseen. Viidessätoista alueellisessa tilaisuudessa työstetään sisältöjä tulevaan kansalliseen maaseutupolitiikkaan, saaristopolitiikkaan ja EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan. Samalla haetaan aiheita alueellisiin maaseudun kehittämisen painopisteisiin ja paikallisiin maaseudun kehittämisstrategioihin.

Älykkyys näkyy tavassa toimia ja ajatella asioita uusiksi

– Älykkyys tarkoittaa uudistumista ja monipuolistumista, sekä toiminnallisesti että käsitteellisesti, sanoi kiertueen avaustilaisuudessa puhunut maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston osastopäällikkö Minna-Mari Kaila.

– Älykkäillä maaseuduilla ja maatiloilla haetaan fiksuja ja kestäviä ratkaisuja teknologian ketterän hyödyntämisellä ja neuvokkaalla toiminnalla. Älykkyys on paitsi teknologiaa, myös tapa toimia resurssiviisaasti, Kaila korosti.

Alueita kannustetaan laaja-alaiseen tulevaisuustyöhön

Älykkäät maaseudut –kiertue nostaa esiin maatalouden ja maaseudun keskinäistä suhdetta. Kaila totesi avaustilaisuudessa, etteivät maatalous ja maaseutu ole toistensa synonyymeja.

Maatalous on elinkeino, joka on monella maaseutualueella edelleen tärkeä toimiala. Sen kehittäminen on keskeinen asia koko Suomelle. Maaseutu nähdään laajempana alustana, jonka toimintaympäristön edellytykset vaikuttavat paitsi elinkeinotoiminnan mahdollisuuksiin, myös itse maatalousyrittäjän ja muiden maaseudun asukkaiden ja yrittäjien arkeen.

Kansallinen maaseutupolitiikka, saaristopolitiikka ja EU:n yhteinen maatalouspolitiikka muodostavat kokonaisuuden, jotka toteuttavat maaseutujen ja maatalouden kehittämistä yhteistuumin. Tämä on laatuaan ensimmäinen kaikkien kolmen toimijan yhteinen kiertue.

Kiertueella yhdistyy kansallinen ja EU-politiikka

Kiertueella kerättyjä evästyksiä hyödynnetään maaseutupolitiikan kokonaisohjelman 2021-2027 valmistelussa, yhteisen maatalouspolitiikan, CAP-strategiasuunnitelman valmisteluun rahoituskaudelle 2021-2027, alueiden maaseudun kehittämisen painopisteisiin (ELY-keskusvetoisesti) sekä paikallisiin maaseudun kehittämisstrategioihin (Leader-ryhmävetoisesti).

Kiertue huipentuu ja alueiden ääni pääsee kuuluviin myös valtakunnallisessa Maaseutuparlamentti 2020 –tapahtumassa, Kurikassa 1.-3.10. Kiertueesta koottu yhtyeenveto julkistetaan tapahtumassa.

Aihetunnisteet: #älykäsmaaseutu, #maapuhuu, #CAP27, #maaseutupolitiikka, #saaristopolitiikka

Kiertueaikataulu

Maaliskuu:
12.3. Oulu, Pohjois-Pohjanmaa
13.3. Rovaniemi, Lappi
18.3. Kajaani, Kainuu
19.3. Kuopio, Pohjois-Savo
20.3. Joensuu, Pohjois-Karjala
24.3. Kouvola, Kaakkois-Suomi
25.3. Mikkeli, Etelä-Savo
26.3. Jyväskylä, Keski-Suomi

Huhtikuu:
22.4. Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa
23.4. Kokkola, Pohjanmaa
28.4. Tampere, Pirkanmaa
29.4. Pori, Satakunta

Toukokuu:
12.5. Hämeenlinna, Häme
13.5. Turku, Varsinais-Suomi
14.5. Helsinki, Uusimaa

Lisätiedot:

  • Valtakunnalliset järjestelyt: Sanna Sihvola, p. 029 516 2264, etunimi.sukunimi@mmm.fi
  • Maaseutupolitiikka: Christell Åström, p. 029 516 2030, etunimi.sukunimi@mmm.fi
  • Saaristopolitiikka: Elina Auri, p. 040 0744 900, etunimi.sukunimi@mmm.fi
  • Alueelliset järjestelyt: Juha-Matti-Markkola, p. 040 559 9412, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 12.2.2020