Ensimmäinen pohjaan palamaton maito maailmassa

Valios Kiehu-maitopurkki ja kolme mustikkapuuroannosta.

Case - Julkaistu 17.2.2016

Maito on ainutlaatuinen luonnon raaka-aine, joka taipuu innovatiivisissa käsissä moneksi. Valion tuotekehityksessä on 110-vuotisen historian saatossa opittu yhtä jos toista maidosta. Nobelisti A.I. Virtasen jalanjäljissä Valion tuotekehityksessä on yhdistetty olemassa olevaa tietoa uusiin tutkimustuloksiin, kuluttajaymmärrykseen ja teknologioihin synnyttämään ainutlaatuisia tuotteita kuluttajien arkeen. Näin syntyi myös maailman ensimmäinen pohjaan palamaton maito, jonka valmistamisessa hyödynnetään Valion patentoimaa erotustekniikkaa.

Pohjaan palamaton Valio Kiehu™ maitojuoma on ainutlaatuinen keksintö maailmassa. Maitojuoman valmistuksessa Valio hyödyntää membraanierotustekniikkaa, jonka avulla maito voidaan ”jakaa osiin”. Nämä osaset, eli vesi, laktoosi, rasva, proteiinit ja mineraalit, voidaan käyttää tehokkaasti erilaisten tuotteiden valmistamiseen. Kun kaikki komponentit voidaan hyödyntää kohdennetusti ilman turhia välivaiheita, pienenee myös raaka-aineen hävikki perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna.

Helppo keittää, vaikea polttaa

Valio Kiehu™ maitojuoman kehittäminen kesti useita vuosia. Valio on tehnyt vuosikymmeniä tutkimusta maidon proteiinien parissa. Maidossa on kahdenlaisia proteiineja: kolloidista kaseiinia ja liukoista heraproteiinia. Heraproteiinien lämpöherkkyys on pitkään ollut tunnettu tosiasia, ja niiden tiedettiin aiheuttavan ongelmia esimerkiksi maitotuotteiden lämpökäsittelyssä. Tutkittuaan uutta proteiinien suodatusteknologiaa Valiolla huomattiin, että heraproteiinien poistaminen maidosta saattaisi auttaa maidon palamisongelmaan. Oletus osoittautui oikeaksi.

Valion patentoimalla kalvosuodatusteknologialla maidon sisältämien heraproteiinien määrää voidaan oleellisesti vähentää. Samalla maidon koostumus voidaan säätää sellaiseksi, että se on optimaalinen ruoanvalmistuskäytössä.

Valio Kiehu™ kestää kuumentamisen ja keittämisen tavallista maitoa paremmin eikä siis pala helposti pohjaan. Maitopohjaista ruokaa ei tarvitse sekoittaa ja vahtia koko ajan, vaan sen voi antaa kypsyä rauhassa välillä hämmentäen, jotta ruoan muut raaka-aineet eivät tarttuisi pohjaan. Paras lopputulos syntyy maltillisesti kuumentamalla, ja maitopohjaisten ruokien valmistus onnistuu nyt helposti myös teräskattilassa.

Pohjaan palamattomasta maitojuomasta poistetut heraproteiinit taas voidaan hyödyntää tuotteissa, joihin lisätään heraproteiinia. Esimerkiksi uudessa Valio PROfeel® voimamaitojuomassa on tavalliseen maitoon verrattuna tuplasti tuoretta heraproteiinia.

Innovaatioilla kansainvälisille markkinoille

Koska Valio Kiehu™ on ensimmäinen laatuaan, on tuotteella mahdollisuuksia menestyä myös vientituotteena. Kilpailluilla kansainvälisillä markkinoilla asiakkaille ja kuluttajille on tarjottava jotakin sellaista, mitä muilla yrityksillä ei ole. Valion uutuusmaidon vahvuus on paitsi innovatiivisuus myös alkuperä – suomalaista, puhdasta maitoa arvostetaan maailmalla. Pohjoinen sijainti, puhdas ilmasto ja vesi yhdessä jäljitettävän ja läpinäkyvän tuotantoketjun kanssa tarjoavat Valiolle kilpailuedun kansainvälisillä markkinoilla.

Lisätietoja:

Kiehu Valion sivuilla
Kiehu-video (YouTube)
Valion maidot

Kirjoittaja Tiina Hämäläinen on Valion tuoretuotteiden tuotekehitysjohtaja. Hänellä on vuosien kokemus innovatiivisten maitotuotteiden, kuten pohjaan palamattoman maitojuoman, kehitystyöstä.

Yhteydenotot: tiina.hamalainen(ät)valio.fi, puh. 050 384 2856


Aihetunnisteet: case, elintarvikkeet, tuotekehitys

Lue seuraava artikkeli: Tutkimusprojekti: Kuusen solukkoviljely - tulevaisuuden taim... »