EU päätti Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2019 – Suomi sai läpi toimia salakalastuksen kitkemiseksi

Uutinen - Julkaistu 15.10.2018

EU:n maatalous- ja kalastusministerit päättivät Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2019 Luxemburgissa 15. lokakuuta järjestetyssä maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa. Ministerit keskustelivat myös yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta sekä afrikkalaisen sikaruton tilanteesta Euroopassa. Suomea ministerikokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Neuvosto pääsi ratkaisuun Itämeren kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2019. Yksityiskohtainen taulukko kalastuskiintiöistä löytyy alta. Ministeri Jari Leppä on tyytyväinen kokonaisratkaisuun.

”Saimme vahvan tuen ehdotuksellemme avomerialueen meritaimenen kalastuskiellolle, joka estää lohen väärinraportoinnin taimeneksi ja tehostaa käytännön valvontatoimia”, Leppä kertoo. Tehdyn ratkaisun mukaisesti meritaimenen kaupallinen kalastus on kielletty neljän merimailin ulkopuolella perusviivoista laskettuna koko Itämerellä vuonna 2019.

Itämeren jäsenvaltiot ja komissio antoivat myös sitoumuksensa laittoman lohenkalastuksen lopettamiseksi vuoden 2019 alusta alkaen. Tämä tarkoittaa käytännössä komission ja jäsenmaiden tehostettuja lohenkalastuksen valvontatoimia Itämeren pääaltaalla. Myös Suomi on varautunut lähettämään tarkastajia lohenkalastuksen valvontaan pääaltaalle. Mikäli komissio todentaa laittomuuksia, se on valmis asettamaan asianmukaiset sanktiot sääntöjä rikkoville. ICES:n arvion mukaan väärinraportoidun lohen kalastuksen määrä Itämerellä on 30 500 kpl vuodessa.

Neuvoston kokonaisratkaisu noudattaa tieteellistä neuvoa ja Itämeren kalakantoja koskevaa monivuotista hoitosuunnitelmaa. Myös Euroopan komissio tuki ratkaisua. ”Ajoimme loppuun asti pääaltaan lohen kalastuskiintiön pienentämistä. Saatoimme kuitenkin vaikeassa neuvottelutilanteessa hyväksyä sen pitämisen ennallaan, koska saimme kokonaisuutena vahvat keinot puuttua lohen laittomaan kalastukseen”, ministeri Leppä toteaa.

Maatalous- ja kalastusneuvosto kuuli myös tilannekatsauksen yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta. Ministeri Leppä painotti tarvetta yksinkertaistaa tulevaa maatalouspolitiikkaa ja piti tärkeänä, että jäsenmaille annetaan riittävät työkalut valita olosuhteisiinsa parhaiten sopivat toimenpiteet. Suomi kannatti tavoitetta ympäristö- ja ilmastonäkökulman vahvemmasta huomioon ottamisesta, mutta näki erityisesti maaseudun kehittämistoimenpiteiden rahoituksen leikkaamisen ongelmallisena tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Ministeri Leppä tapasi neuvoston kokouksen yhteydessä myös terveyskomissaari Vytenis Andriukaitiksen. Komissaarin ja ministerin tapaamisen aiheina olivat lihan alkuperämerkinnät ravintoloissa, hirvieläinten näivetystauti sekä afrikkalainen sikarutto.


Neuvosto päätti Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2019 seuraavasti:

EU:n suurin sallittu
saalis (TAC), tonnia                 Muutos

Pohjanlahden silakkakiintiö               88 703                                    -7 %

Itämeren pääaltaan ja

Suomenlahden silakkakiintiö           170 360                                   -26 %

Riianlahden silakkakiintiö                   31 044                                  + 7 %

Läntisen silakkakannan kiintiö              9 001                                  -48 %

Kilohailikiintiö                                    270 772                                   +3 %

Itämeren pääaltaan ja

Pohjanlahden lohikiintiö                     91 132 lohta                       +/- 0 %

Suomenlahden lohikiintiö                     9 702 lohta                           -3 %

Itäisen turskakannan kiintiö                24 112                                  -15 %

Läntisen turskakannan kiintiö               9 514                                  +70 %

Punakampelakiintiö                            10 122                                  +43 %


 

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269
kalatalousneuvos Risto Lampinen, p. 0295 162 458

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 15.10.2018