Fazer panostaa huippuinnovaation myötä kauran jatkojalostukseen

Oat grains.

Case - Julkaistu 8.10.2015

Uuden suomalaisinnovaation ansiosta kaurasta pystytään nyt erottelemaan uusia terveysvaikutteisia ainesosia, kuten kauran beetaglukaania, proteiinia ja kauraöljyä. Fazer on lisensoinut VTT:n kehittämän ja patentoiman teknologian*, joka avaa ovia uusiin tuoteryhmiin meijeri-, ravintolisä-, välipala- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Fazerin kauratarinassa kohtaavat suomalainen maaseutu ja huipputeknologia. Tällä hetkellä suomalaista kauraa viedään jo yli 20 maahan ja nyt Fazer panostaa kauran jatkojalostukseen ja kehittää uusia tuotteita erityisesti elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Fazerin investoiminen uuteen valmistuslinjaan lisää suomalaisen kauran käyttöä ja nostaa sen arvoa. Prosessin avulla raakakaurasta saadaan erotettua arvokkaita ainesosia kuten kauran beetaglukaamia, proteiinia ja kauraöljyä. Se perustuu Fazerin VTT:ltä lisensoimaan, suomalaiseen keksintöön, joka on yksinoikeudella Fazerilla käytössä Euroopassa ja Venäjällä.

Suomalaista kauraa maailmalle uusiin tuoteryhmiin

Kaksi vuotta sitten Fazer avasi oman kauramyllyn Lahteen ja panostaa kauratuotteiden jatkojalostamiseen. Uuden teknologian myötä pystytään tuottamaan puhtaita komponentteja, jotka ovat turvallisia ja joissa ei ole jäämiä. Kaurasta talteen otettavien ainesosien pitoisuudet ovat myös korkeampia ja näin ne on helpompi sisällyttää erilaisiin kuluttajatuotteisiin.

Uudet tuotteet tuovat asiakkaita leipomoteollisuuden lisäksi meijeri-, ravintolisä-, välipala- ja kosmetiikkateollisuudesta. Kauratuotteita voidaan käyttää esimerkiksi funktionaalisissa elintarvikkeissa, kuten sydänterveyttä edistävissä välipalapatukoissa, kekseissä, leivissä ja maitotuotteissa.

Työntekijä käsittelee kaurahiutaleita tehtaalla.Taustalla kasvava kauran kysyntä

Maailmalla kaura on ollut nouseva trendi ja kauratuotteille on kysyntää erityisesti sen todistettujen terveysvaikutusten vuoksi. EU:ssa on hyväksytty terveysväitteet kauran tuomista eduista sydänterveyteen, verensokeriin, veren kolesterolipitoisuuteen ja vatsan hyvinvointiin. Proteiinin ja erityisesti kasviproteiinin tarve kasvaa, ja joissakin elintarvikkeissa voidaan puhua proteiinibuumista. Ravitsemuksellisesti hyvälaatuinen kauran proteiini vastaa tarpeeseen erinomaisesti.

Kauran terveysväitteet EU:ssa

Kaura on supervilja, jossa on monipuolisesti hyviä ravintoaineita. EU:ssa on hyväksytty kauralle neljä terveysväitettä, jotka liittyvät sydänterveyteen, kolesterolin hallintaan, verensokeriin ja vatsan hyvinvointiin.

1. väite** : Kauran sisältämä beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
2. väite** : Kauran sisältämän beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen ja tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita.
3. väite*** : Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
4. väite** : Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

* VTT:n yhteistyökumppanina Luonnonvarakeskus
** perustuu EFSA – (European Food Safety Authority) hyväksymään terveysväitteeseen / artikla 13
*** perustuu EFSA – (European Food Safety Authority) hyväksymään terveysväitteeseen / artikla 14

 

Kirjoituksen laatineet: Fazer / SEK Public

Lisätietoja:
Markku Mikola, R&D Manager, Fazer Mill & Mixes, tel. +358 44 710 8866
Viestinnän yhteyshenkilö:
Heljä Martikainen, Senior Manager, Internal Communications, Fazer Group, tel. +358 40 848 8454
http://news.cision.com/fi/fazer-group 

Julkaistu 8.10.2015


Aihetunnisteet: case, elintarvikkeet, kaura

Lue seuraava artikkeli: Parantaako biotalouden kehittyminen kemian poolin alueen huo... »