Jaana Husu-Kallio AU-EU-huippukokouksessa: Yhdessä tekeminen ja dialogi tärkeää ruokajärjestelmän muutoksessa

Uutinen - Julkaistu 30.6.2023

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio edusti Suomea Afrikan Unionin (AU) ja EU:n maatalousministerien konferenssissa Roomassa perjantaina. Järjestyksessään viidennen AU-EU-konferenssin teemana on tänä vuonna ”kestävät ruokajärjestelmät ja kestävät maatalouden arvoketjut”. Konferenssi edeltää FAO:n Roomassa viikonloppuna alkavaa 43. yleiskokousta, jossa Husu-Kallio johtaa Suomen delegaatiota.

Konferenssissa kehitettiin yhteistä visiota Afrikan unionin ja EU:n välisestä uudesta kumppanuudesta, josta sovittiin helmikuussa 2022 pidetyssä AU:n ja EU:n huippukokouksessa. Globaalin COVID-19-pandemian, Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan, pitkittyneiden konfliktien, ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöpaineiden vaikutukset ovat heikentäneet ruokaturvaa maailmanlaajuisesti.

Koska maailmanlaajuinen ruokajärjestelmä on hauras, molemmilla mantereilla on välttämätöntä vahvistaa sietokykyä maataloussektorin kohtaamia moninaisia haasteita vastaan. Päivän aikana keskusteltiin mm. investointien, tutkimuksen ja innovaatioiden merkityksestä sekä ruokajärjestelmien ilmastokestävyydestä ja kauppapolitiikasta.

Kansliapäällikkö Husu-Kallio avasi tuottajajärjestöjen roolia kestävissä ruokajärjestelmissä ja maatalouden arvoketjuissa pohtivan oheistapahtuman.  Avaussanoissaan hän  korosti yhdessä tekemisen ja dialogin merkitystä muutoksessa.

”Kestäviä ruokajärjestelmiä on mahdotonta saavuttaa ilman kaikkien osapuolien mukaan ottamista, sekä paikallisesti että globaalisti. Uskon, että on välttämätöntä istua saman pöydän ympärille kaikkien toimijoiden kanssa ja tunnistaa päätösten hyödyt ja haitat. Suomen kokemukset tuottajajärjestöjen mukaan ottamisesta voivat olla hyödyksi laajemminkin”, Husu-Kallio totesi.

Lisätietoja:
Yksikön päällikkö Aulikki Hulmi, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 50 475 0066

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 30.6.2023


Aihetunnisteet: EU, maatalous, ruoka