Katsokaa mepit, tässä suomalaista metsää ja osaamista!

Blogi - Julkaistu 30.5.2016

miapetra_2-200x30030.5.2016

Mepit näyttivät epäuskoisilta. Metsän keskellä, siis ihan siinä maassa, oli pieni lampi. Suomalaiset kollegat, jotka Brysselissä vaikuttivat vielä ihan täyspäisiltä, kurottelivat nyt kuppejaan kohti lammikkoa ja aikoivat ihan oikeasti juoda siitä. Onko tuo puhdasta? Metsälön vieressä?

Olimme saapuneet Kärkölään suomalaiseen perheomistettuun metsään kymmenen mepin voimin. Vastassa oli omistajaperhettä kolmessa sukupolvessa ja mukana metsäteollisuuden edustajia. Edellisiltana olimme tavanneet Ympäristöministeriön, Työ- ja elinkeinoministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön johtavia virkamiehiä.

Suomeen saadaan tällainen meppimäärä vain harvoin. Vielä harvemmin kaksi valiokuntaa liikkuu yhdessä. Syksyllä aloimme biotalous mielessämme ehdotella ITRE– ja ENVI-valiokunnille, että Suomi olisi loistava tutustumiskohde. ITRE käsittelee energia-, teollisuus-, tutkimus- ja viestintäasioita, ENVI ympäristö- ja kansanterveysasioita. Halusimme esitellä mepeille suomalaisia innovaatioita sekä tietysti kestävää metsä- ja biotaloutta, koko ketjun metsästä tuotteeksi.

Moni Keski- ja Etelä-Euroopasta kotoisin oleva meppi ei ole koskaan käynyt pohjoismaisessa metsässä eikä oikein osaa edes kuvitella, miltä sellainen näyttää. Keskieurooppalaiset metsät ovat meikäläisittäin usein lähempänä puistoa. Yksi kommentoi, että on hyvä nähdä, että kannattaa olla joku motivaatio pitää metsä puhtaana.

Emme vieneet meppejä metsään huvin vuoksi vaan näyttääksemme, millaista suomalainen biotalous on ja kuinka meillä hoidetaan metsiä kestävästi ja huolellisesti.

EU:ssa nimittäin määritellään pian biomassojen kestävyyskriteerit ja Suomelle on hyvin tärkeää, että puuta voi jatkossakin käyttää erilaisiin kohteisiin, bioenergiaksikin, ja että bioenergia pidetään jatkossakin hiilineutraalina.

Keski-Euroopassa ei ole juurikaan metsää omasta takaa vaan biopolttoaineiden raaka-aineet joko kilpailevat  ruoantuotannon kanssa tai niitä tuodaan kolmansista maista, esimerkiksi Kanadasta, Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Indonesiasta. Biomassan käytön ja sen tuonnin odotetaan lisääntyvän, ja siksi keskieurooppalaiset ovat aivan asianmukaisesti huolissaan siitä, kunnioitetaanko kaikissa raaka-ainetuottajamaissa luonnon monimuotoisuutta ja viljelläänkö ja hakataanko metsää kestävällä tavalla.

Suomi ei kuitenkaan ole Brasilia, ja halusimme, että mepit pääsevät omin silmin näkemään, että meillä asiat ovat kunnossa niin ympäristön kuin tuotannonkin kannalta.

Mepit, valiokuntien sihteerit ja ryhmien virkamiehet näkivät, millaista on suomalainen metsäteollisuus, ja oppivat, että metsiä voidaan hyödyntää taloudellisesti kestävällä tavalla, puuta monipuolisesti käyttäen. Eräs myönsi, että onpa vaikea ajatella kiertotaloutta Versowoodin tehtaalla, kun sahauksen jälkeen jokaiselle puun osaselle on käyttöä eikä jätettä tule ollenkaan – sahajauhosta puristetaan pellettejä, kukkapenkin kuoriketta ja lämpöä.

Nähtyään puurakentamista Koskinen Oy:lla kollega ihmetteli, miten vähän hän näki puurakentamista maassa, joka niin vauhkoaa metsäosaamisellaan ja metsillään. Onko teillä joku asennevamma puurakentamista vastaan? Muissa Pohjoismaissa ja Itävallassa on korkeita kerrostaloja tulossa, eikö teillä mitään vastaavaa?

Lupasin itselleni vihdoin käydä katsomassa vanhan kotikaupunkini Vantaan puukerrostaloa ja selitin, miten olin jo vuosia sitten eduskunnassa puurakentamisen esteitä poistamassa. Mutta kai meillä on asennevammaa vieläkin?

Valiokunnat ehtivät vielä yhdessä Nesteelle Porvoon jalostamolle kuulemaan uusiutuvista polttoaineista. Osa ei ollut koskaan kuullutkaan, miten paljon päästöjä voi leikata polttoainevalinnoilla. He ihmetteli ääneen, miksi diesel-gate keskittyy vain moottorin laatuun. No me Pohjoismaista tulevat yritämme koko ajan saada komissiota esittämään liikenteen päästöjen vähentämiselle ja uusiutuvien polttoaineiden jatkovelvoitteelle suunnitelmaa, mutta nyt on kuulemma vielä vaikeuksia verrata sähköautoa ja uusiutuvia polttonesteitä.

Entä luottivatko epäluuloiset mepit suomalaismetsän puhtauteen lopulta niin paljon, että suostuivat hörppäämään lähteestä? Osa vakuuttui ja otti kelpo kulauksen!

 

Kirjoittaja Miapetra Kumpula-Natri on Euroopan parlamentin jäsen (S&D). Hän on teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) jäsen.

 

 

 


Lue seuraava artikkeli: CLEANBIO-hanke arvioi metsäluonnonvaran käytön kestävyyt... »