Kiertääkö hyvä kauttani?

Blogi - Julkaistu 4.9.2018

Miten pystyn muuttamaan omia päivittäisiä toimintatapojani? Entä muiden? Miten voin osaltani edistää rakentavaa keskustelua yhteiskunnassa?

Isoja, minua jo vuosikymmeniä mietityttäneitä kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia. Näitä kysymyksiä olemme myös ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeessa viime vuodet pyöritelleet.

Iloksemme huomasimme, että emme ole pohdinnan kanssa yksin. Kesäkuussa käynnistyneeseen ravinnekiertojen kuluttajakampanjaan lähti lopulta 27 organisaatiota mukaan. Kiertääkö hyvä kauttasi? –kampanja tuo faktojen ja visuaalisuuden kautta arjen ravinne- ja vesiviisaat valinnat jokaisen ulottuville. Saimme kampanjan näkyviin muun muassa 1200 bussipysäkille ympäri Suomen. Toivottavasti viesti yhdistettynä pitkään kuumaan leväkesään on herättänyt muutokseen.

Sinilevä on aihe, joka herätti tänäkin kesänä keskustelua. On harmillista, että keskustelu tuntui jälleen kiteytyvän eri yhteiskunnan toimintojen, erityisesti maatalouden, syyttelyyn. Moni tuntui unohtavan, että a) sinilevissä on kyse vuosikymmenten takaisista synneistä, b) maatalouden toimintatavat ovat sittemmin muuttuneet merkittävästi fiksumpaan suuntaan c) maanviljelijät eivät tee työtään huvikseen vaan meitä muita varten. Kuluttajien käsitys omien valintojen merkityksestä tuntuu hämärtyneen.

Myönteistä kesän ympäristökeskustelussa on se, että ihmisen vaikutusta ilmastonmuutoksen ja vesien rehevöitymisen kaltaisiin ongelmiin ei enää kyseenalaisteta. Meidän jokaisen roolista ja vaikutusmahdollisuuksista muistutettiin. Toisaalta joissain kannanotoissa tuntui unohtuvan, että ongelmat ovat monisyisiä eikä niihin ole pikaratkaisuja. Tämä ei mielestäni vähennä vaan korostaa kuluttamisen tapojemme muutoksen kiireellisyyttä.

Muutosvaraa nimittäin löytyy, ihan jokaisella meistä. Oma pieni askeleeni kohti parempaa oli ottaa mökillä käyttöön biojätteen lajittelu. Sitä tavaraa syntyy ruokahävikin välttelystä huolimatta paljon! Alkukesän fasilitointikoulutuksen jäljiltä tein myös henkilökohtaisen lupauksen kuunnella jatkossa aidosti niidenkin ihmisten mielipiteitä, jotka eivät ole kanssani samaa mieltä. Toimivan dialogin edistäminen on hyvän kierrättämistä sekin.

Jaa oma vinkkisi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kiertääköhyväkauttasi ja käy kurkkaamassa lisää osoitteessa https://kiertaakohyvakauttasi.fi/.

Myös maataloutta tulee edelleen kehittää entistä vesistöystävällisemmäksi ja innovaatioita ravinteiden hallintaan tarvitaan. Tätä työtä olemme osaltamme tukeneet hallituksen rahoituksen avulla. Tuotekehityshankkeita on eri ohjelmista käynnistynyt kymmeniä. Pienten ja keskisuurten yritysten pilotteja tukevan Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman viimeinen haku on nyt käsillä. Vielä ehtii hakea rahoitusta bio- ja kiertotaloutta edistävälle, rehevöitymistä vähentävälle innovaatiolle 1.10. mennessä!

Lisätietoa Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta
Lisätietoa Kiertääkö hyvä kauttasi? –kampanjasta.

 

Kirjoittaja Anna Toppari on Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön –kärkihankkeen viestintäasiantuntija Luonnonvarakeskuksesta.

Yhteydenotot: anna.toppari(@)luke.fi

Kirjoitus on julkaistu 4.9.2018.


Lue seuraava artikkeli: Sään ääri-ilmiöt haastavat maanviljelyn »