Kiinan ja EU:n vesiyhteistyö harppasi eteenpäin – Turun linnassa järjestettiin historiallinen kokous

Uutinen - Julkaistu 9.10.2017

Turussa järjestettiin 20.–22.9. EU:n ja Kiinan yhteistyöverkoston eli CEWP:n (China-Europe Water Platform) vuotuinen tapaaminen, johon kuului ministeritason kokous, bisnes- ja tutkimusosuus sekä yritysvierailuja.

Ministeritason kokous järjestettiin Turun linnassa 21.9. Mukana oli muun muassa Kiinan vesivaraministeri Chen Lei, Viron ympäristöministeri Siim Kiisler, Ruotsin ympäristöministeri Karolina Skog sekä EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella. Suomea edusti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Globaalit ongelmat vaativat globaaleja toimia

Avara Kuninkaansali antoi tilaisuudelle arvokkaan silauksen. Aluksi kuultiin tervetuliaispuheita, jonka jälkeen käytiin paneelikeskusteluja muun muassa YK:n kestävän kehityksen vesitavoitteista, kiertotaloudesta sekä vihreästä kehityksestä.

– Meidän on annettava täydet mahdollisuudet Kiinan ja Euroopan esimerkilliselle vesiyhteistyölle ja osallistuttava aktiivisesti vesiasioiden globaaliin hallintaan kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Pyrimme edistämään kierrätystä, vesiensuojelua, veden käytön tehokkuutta sekä vesiturvallisuutta, painotti Kiinan vesivaraministeri Chen Lei avauspuheenvuorossaan.

Keskustelujen jälkeen allekirjoitettiin deklaraatio EU:n ja Kiinan vesiyhteistyön syventämisestä sekä yhteisymmärryspöytäkirja vesipolitiikkadialogin perustamisesta.

– Tänään allekirjoitettu yhteisymmärryspöytäkirja vesipolitiikkadialogin perustamisesta ei ole pelkästään tervetullut vaan myös välttämätön. Näin osoitamme, että olemme sitoutuneita puuttumaan yhteisvoimin yhteisiin vesihaasteisiin. Vesi on elämän lähde. Ilmastonmuutos, saastuminen ja kasvava kysyntä asettavat täysin uudenlaisia paineita. Näytämme, että globaalit ongelmat vaativat globaaleja toimia, toteaa ympäristökomissaari Vella tiedotteessaan.

– Tänään otettiin iso askel eteenpäin. Vesi on kaiken hyvinvoinnin edellytys. Maailman vesiongelmien ratkaiseminen onnistuu vain julkisen ja yksityisen sektorin kansainvälisellä yhteistyöllä, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Myös yritykset ja tutkijat tekevät yhteistyötä

Kokouksen bisnesosuudessa järjestettiin mittava matchmaking-tapahtuma, jossa lähes 150 yritystä etsi uusia yhteistyömahdollisuuksia. Eniten osallistujia oli Kiinasta, Suomesta, Ruotsista ja Portugalista. Samaan aikaan bisnesosuuden kanssa järjestettiin tutkimusosuus.

Tapahtuman päätteeksi perehdyttiin suomalaiseen vesiosaamiseen. Kohteina oli jätevesiratkaisuja tarjoava Clewer sekä Kakolan jätevedenpuhdistamo.

Kolmen päivän tapahtuma keräsi lähes 400 vierasta yli 20 eri maasta. Kiina-Eurooppa vesifoorumi kokoontuu ensi vuonna Pekingissä. Tapahtuma järjesti maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ympäristöministeriön, ulkoministeriön, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Turun kaupungin, Turku Science Parkin, Varsinais-Suomen liiton, Satakuntaliiton sekä LOURA-vesiverkoston sekä Kiinan vesivaraministeriön ja EU:n komission kanssa.

Vesiverkoston sihteeristö siirtyy Tanskasta Suomeen maa- ja metsätalousministeriön hoidettavaksi vuosiksi 2018–2019.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansainvälisen vesiyhteistyön päällikkö Seppo Rekolainen, seppo.rekolainen(at)mmm.fi, p. 0295 162 086
neuvotteleva virkamies Olli-Matti Verta, olli-matti.verta(at)mmm.fi, p. 0295 162 123

www.2017cewp.fi

 

Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 6.10.2017.