Kolmas YK:n kasvinterveyspäivä korostaa terveiden kasvien merkitystä

Uutinen - Julkaistu 10.5.2024

YK:n kolmas kasvinterveyspäivä muistuttaa meitä kasvinterveyden tärkeydestä. Suomen tilanne on edelleen hyvä, vaikka globaalit uhkat lisääntyvät.

Kasvinterveys on elintärkeää niin kotipuutarhureille kuin ammattiviljelijöillekin. Terveet kasvit ovat perusta hyvälle sadolle, ja keväällä on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota puhtaan ja terveen lisäysaineiston käyttöön. Terveistä taimista, siemenistä ja siemenperunoista saa parhaimman sadon ja iloa loppukesän sadonkorjuuseen.

Suomessa kasvinterveystilanne on pysynyt hyvänä. Onneksi olemme saaneet kaikkein vaarallisimmat kasvintuhoojat hävitettyä meiltä. Maailmalla tilanne voi olla toinen. Esimerkiksi Italiassa Xylella-bakteeri on tuhonnut oliivipuita ja uhkaa myös muita kasveja. Puglian alueella on jouduttu hävittämään arviolta jopa kolmasosa alueen 60 miljoonasta oliivipuusta.

Suomen kylmät talvet auttavat pitämään kasvintuhoojat kurissa, mutta ilmastonmuutos lisää riskiä uusien tuhoojien leviämiselle. Kansainvälinen kauppa on yksi tapa, jolla tuhoojat voivat levitä uusille alueille. Kasvintuhoojia on runsaasti, jo pelkästään EU:n listaamia kasvintuhoojia on noin 300 kappaletta ja uusia listattavia kasvintuhoojia on arvioitavana noin 100 tuhoojan verran.

Jokainen voi auttaa ylläpitämään kasvinterveyttä. Tärkeää on välttää tuliaiskasvien tuontia matkoilta ja käyttää kasvatukseen vain tarkastettuja ja terveitä kasveja. Näin varmistamme, että sadonkorjuu tuottaa iloa ja hyötyä kaikille.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Marja Savonmäki, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 280, marja.savonmaki@gov.fi

Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 10.5.2024


Aihetunnisteet: maatalous, ruoka