Kuudes Maailman biotalousfoorumi keräsi kehuja

Kuusi henkilöä, kolme naista ja kolme miestä, seisoo rivissä lähellä toisiaan ja katsoo kameraan.

Blogi - Julkaistu 21.12.2023

Washingtonissa joulukuussa järjestetyn Maailman biotalousfoorumin teemana oli Maailman biotalouden keskuksen luominen.

Kuudes Maailman Biotalousfoorumi järjestettiin Suomen suurlähetystössä Yhdysvalloissa 12. Joulukuuta 2023. Tapahtuma houkutteli yli 40 asiantuntijaa ympäri maailmaa jakamaan näkemyksiään biotalouden viimeisimmistä kehityssuunnista.

Foorumi päätti kautensa keskittymällä biotalouden kasvavaan kansainväliseen merkitykseen. Tapahtuman teema oli Maailman biotalouden keskuksen luominen. Tapahtumassa sovellettiin nelipilarirakennetta kiertotalousbiotalouden nykytilan arvioimiseksi. Nelipilarirakenne on käytössä kaikessa foorumin toiminnassa.

Strategiat ja bioteknologia pinnalla

Foorumissa käsiteltiin keskeisiä biotalouden trendejä ja aloitteita. Tuoreimpia biotalouden strategioita ja niiden päivityksiä on julkaistu Suomen lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, EU:ssa, Intiassa, Brasiliassa ja Irlannissa.

Myös bioteknologia herättää kasvavaa kiinnostusta. Biotekniikka – käänteentekijä? -paneelissa käyty keskustelu paljasti, että bioteknologia on vahva biotalouden kehityssuunta.

Foorumin perustaja Jukka Kantola piti tapahtumaa onnistuneena. Hän nostaa foorumin ohjelmasta neljä kohokohtaa.

  1. Maailman biotalousfoorumin huomionosoitukset: Huomionosoituksia jaettiin neljässä eri kategoriassa. Palkinnot osoitettiin Intialle (Bio Act), Fibenolin LIGNOVA-materiaalille (Bioproduct), Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silvalle (Bio Person) sekä suomalaiselle elintarviketeknologiayritys Solar Foodsille (Start-up)
  2. Biotalouden Julistus 2023: Julistus käsitteli kansainvälisen yhteistyön merkitystä sekä maailmanlaajuista biotalouden kasvua ratkaisujen tuottajana. Vuosittaisen julistuksen tarkoitus on tiivistää biotalousvuoden tärkeimmät teemat ja tuoda esille toimenpide-ehdotuksia.
  3. Maailman biotalouden keskuksen esittely: Selvä enemmistö osallistujista näki, että Maailman biotalouden keskus olisi parasta luoda yhteistyön ja kumppanuuksien ympärille.
  4. World Bioeconomy Associationin julkistaminen: World Bioeconomy Association on ensimmäinen maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka keskittyy edistämään biotaloutta kokonaisvaltaisesti kattamalla bioresurssit, bioteknologian sekä bioekologian.

Foorumin jatkotyötä suunnitellaan

Ensi vuoden biotalousfoorumin osalta käydään parhaillaan keskustelua. Suunnittelussa korostuvat kasvavat panostukset biotalouden edistämiseen.

Suomi on aktiivisesti viestinyt EU:n suuntaan biotalouden merkityksestä. Viestiminen on tärkeää, sillä Suomi ei ole ainoa maa, joka pyrkii edistämään biotaloutta.

Joulukuun alussa Maailman biotalousfoorumin edustajat osallistuivat useaan biotalousteemaiseen tapaamiseen Brysselissä. Kantola kokee, että EU:lla on vuonna 2024 mahdollisuus nostaa halutessaan biotaloutta vahvemmin tulevan komission agendalle.

Kantola näkee merkkejä myös siitä, että muiden maanosien maiden biotalouspanostukset ovat kasvamassa. Esimerkiksi Brasilia tullee nostamaan biotalouden G20-agendalleen. Nähtävissä on merkkejä myös siitä, että G7-maiden agendalla olisi lähitulevaisuudessa biotalousaiheita.

Tutustu vuoden 2023 Maailman Biotalousfoorumista tehtyyn julkaisuun.

Blogin kirjoittaja on Biotalous.fi:n toimittaja Reetta Pilhjerta, Tapio, reetta.pilhjerta(at)tapio.fi.


Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt17. Yhteistyö ja kumppanuus

Aihetunnisteet: biotalous

Lue seuraava artikkeli: Kitiiniä kestävästi mikrobien avulla »