Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamat yhdeksän Food 2.0 -TKI-hanketta valittu
Uutinen - Julkaistu 13.10.2025
Maa- ja metsätalousministeriö on valinnut yhdeksän tutkimus- ja kehittämiskonsortiota rahoitettavaksi Food 2.0 -haussa. Hankkeet käynnistyvät syksyllä 2025 ja niiden maksimikesto on neljä vuotta. Rahoitusta on varattu yhteensä noin 5 miljoonaa euroa kaudelle 2025–2029.
Ministeriön 12.4.2025 avaamaan hakuun saapui määräaikaan mennessä 28 hankekokonaisuutta, jotka hakivat rahoitusta yhteensä lähes 17 miljoonan euron edestä.
Taustalla Food 2.0-ohjelma ja pyrkimys luontoviisaaseen ruokajärjestelmään
Haun taustalla oli Business Finlandin rahoittama ja Valion Veturi-yrityksenä kokoama Food 2.0-ohjelma, jossa pyritään kokoamaan yhteen ruokajärjestelmän toimijat ja tutkimuslaitokset työskentelemään yhdessä kohti tulevaisuuden luontoviisasta ruokajärjestelmää. MMM:n TKI-hankehaku tukee etenkin Food 2.0-veturihankkeen tavoitteiden teemoja kolme (Uudistava maatalous) ja neljä (Kiertotalous ja resurssitehokkuus).
Hakemuksia saatiin runsaasti kaikkiin neljään painopistealueeseen: Maatilojen riskit muuttuvassa toimintaympäristössä, ravinteiden kierron tehostaminen systeemi- ja tilatasolla, uusien tekniikoiden tehokas hyödyntäminen kasvinjalostuksessa ja pellon monimuotoisuuden, kasvukunnon ja viljelyvarmuuden sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen.
Valitut hankkeet
Painopiste 1: Maatilojen riskit muuttuvassa toimintaympäristössä
- MARHA – Maatalouden politiikka-, markkina- ja rahoitusriskit sekä keinot niiden hallintaan (PTT, REINU econ Oy)
- SOMA – Muuttuva maailma, sopeutuva maatila (Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto)
- Vesilienssi – Vesienhallinta puutarhatuotannon resilienssiratkaisuna (Luonnonvarakeskus, Ammattiopisto Livia, Varsinais-Suomen liitto)
Painopiste 2: Ravinteiden kierron tehostaminen systeemi- ja tilatasolla
- FoVi – Fosforiviisas viljely (Tampereen yliopisto, Luonnonvarakeskus, Ilmatieteen laitos)
- RavinneVaikutus – Ravinteiden kierron vaikutukset alueellisesti, arvoketjuissa ja tilatasolla (SYKE, Pyhäjärvi-instituutti, JAMK)
- SCiLF – Älykäs kiertotalous kotieläintiloilla (Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto)
Painopiste 3: Uusien tekniikoiden tehokas hyödyntäminen kasvinjalostuksessa
- GENOVA – Genomipohjaiset ratkaisut lajikejalostukseen (Luonnonvarakeskus, Helsingin yliopisto)
Painopiste 4: Pellon monimuotoisuuden, kasvukunnon ja viljelyvarmuuden sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen
- Multipurpose Grazing – Ummessa oleva lehmien laidunnuksen vaikutukset eläinten hyvinvointiin ja biodiversiteettiin (Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus)
- UUSTILA – Tilatason siirtymä uudistavaan viljelyyn (SYKE, Helsingin yliopisto, Elävä Itämeri -säätiö, Ilmatieteen laitos)
Hankkeiden esittelyt maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulla
Valinnassa painotettiin sekä tieteellistä laatua että hankkeiden relevanssia.
”Lopputuloksen muotoutuminen on monen tekijän summa ja erot hankkeiden välillä olivat pieniä. Valitettavasti rahoituskehyksen puitteissa on pakko tehdä karsintaa, ja ilman rahoitusta jää aina periaatteessa rahoituskelpoisia hankkeita”, toteaa tutkimusjohtaja Mikko Peltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Lisätietoja:
Maa- ja metsätalousministeriö
- neuvotteleva virkamies Elina Nikkola, p. 029 516 2333, elina.nikkola(at)gov.fi
- neuvotteleva virkamies Suvi Ryynänen, p. 029 516 2126, suvi.ryynanen(at)gov.fi
Valio
- Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Valio Mediadeskin kautta: p. 010 381 2118, mediadesk(at)valio.fi
Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 13.10.2025