Maatalousselvityksen jatkotoimet hallituksen pohdittavaksi

Uutinen - Julkaistu 7.2.2019

Maatalouden kannattavuusselvitys on valmistunut. Selvityshenkilö Reijo Karhinen luovutti työn torstaina 7. helmikuuta valtioneuvostolle.

Selvityshenkilö Reijo Karhinen esittää hallitukselle kymmeniä erilaisia keinoja, joiden avulla Suomen maatalous voitaisiin saada tulokselliseen nousuun. Osa toimenpide-ehdotuksista edellyttää periaatteellisia ja strategisia linjavalintoja, osa niistä on hyvinkin konkreettisia.

– Suomalaisen ruuan tulevaisuuden turvaaminen on kaikkien suomalaisten yhteinen tehtävä. Otamme selvitykseen liittyvät toimenpide-ehdotukset lähempään tarkasteluun ja aloitamme niiden jatkovalmistelun viipymättä. Tulen kutsumaan Karhisen ehdottaman ruokaketjun luottamusta vahvistavan keskustelufoorumin, Yhteisen ruokapöydän viipymättä koolle, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

– Karhinen esittää, että suomalainen ruoka on saatava paremmin näkyviin ruokakaupoissa. Olen tästä ehdottomasti samaa mieltä ja toivonkin, että kaupparyhmät näyttävät tässä aktiivisesti esimerkkiä, pääministeri toteaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo, että ruuantuotannon kannattavuuden eteen on tehty töitä koko Sipilän hallituskauden ajan.

– Kannattavuutta ei ole kuitenkaan ole saatu nousemaan tyydyttävälle tasolle, vaikka monia pitkään ajettuja parannuksia on saatu aikaan maatalouspolitiikan saralla. Selvitys antaa varmasti uusia työkalua seuraavalle hallitukselle jatkaa työtä kannattavuuden parantamiseksi.

Kesäkuussa 2018 pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kutsuivat vuorineuvos Reijo Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Tehtäväksi annettiin laatia lista toimenpiteistä, joilla voitaisiin parantaa maatalouden yrittäjätuloa vuositasolla 500 miljoonalla eurolla.

Selvityksen tavoitteena on antaa uusia työkalua seuraavalle hallitukselle kannattavuuden parantamiseksi.

Selvityshenkilö Reijo Karhinen ei perustanut erillistä sidosryhmistä koostuvaa työryhmää. Hän järjesti kuulumisia ja järjesti tapaamisia eri puolella Suomea. Valtakunnallisen verkkoaivoriihen kautta kerättiin heinä–joulukuun aikana yli 6 000 vastausta.

– Karhisen osallistava tapa toteuttaa selvitystä on saanut laajan joukon suomalaisia osallistumaan maatalouden tulevaisuutta viitoittavaan pohdintaan. Nyt on päättäjien velvollisuus ryhtyä aktiiviseen toimeenpanoon. Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää Karhisen esityksen mukaisesti selvitystyön maatalouden tutkimuksen ja neuvonnan yhdistävän Maatalouden Palvelukeskuksen perustamisesta, ministeri Jari Leppä kertoi.

Maatalouden kannattavuusselvitys -julkaisu:
Uusi alku – maatalous on myös tulevaisuuden elinkeino
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-453-998-2

Muuta tiedotustilaisuuden materiaalia:
Reijo Karhisen tiedote PDF 728kB 
Reijo Karhisen esitys julkistamistilaisuudessa PDF 4,2MB

Lisätietoja:
erityisavustaja Kari Jääskeläinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 544, etunimi.sukunimi@vnk.fi
erityisavustaja Risto Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, 050 5650424, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Maa- ja metsätalousministeriö, Valtioneuvoston viestintäosasto 7.2.2019

Alkuperäinen uutinen luettavissa tästä.