Maatilojen energiantuotannon investointeihin voi hakea valtiontakausta

Uutinen - Julkaistu 14.12.2017

Hallitus on tänään päättänyt muuttaa maatalouden investointitukia koskevaa asetusta siten, että uusiutuvia energialähteitä hyödyntävien energiantuotannon investointien rahoittamiseksi voidaan myöntää avustuksen lisäksi myös valtiontakausta. Asetus astuu voimaan 20.12.2017.

Erityisesti suurimmissa investointihankkeissa, joissa tarvitaan ulkopuolista rahoitusta, maatilan omien vakuuksien vaje on suurin ja ulkopuolisen takauksen saatavuus on usein edellytys lainarahoituksen saamiselle ja siten koko hankkeen toteuttamiselle. Rahoitusjärjestelyiden helpottaminen maatiloilla, jotka haluavat tehdä uusiutuvaa energia hyödyntäviä investointeja, edistää hallitusohjelman tavoitetta lisätä kestävästi erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän uusiutuvan energian tarjontaa.

– Sipilän hallituksen energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on siirtyä nopeasti käyttämään uusiutuvia ja kotimaisia energiamuotoja. Tähtäimessä on sellainen tulevaisuuden maataloustuotanto, jossa fossiiliset polttoaineet vaihtuvat lopullisesti muun muassa hakkeeseen, aurinkopaneeleihin, tuulivoimaloihin ja biokaasulaitoksiin. Näin maatalous on omalla panoksellaan torjumassa ilmastonmuutosta, ja riippuvuus kalliista tuontienergiasta vähenee, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Maatilan investointitukea haetaan paikalliselta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus). Valtiontakausta energiainvestointien toteuttamiseksi voivat hakea myös ne maatilat, jotka ovat jo jättäneet tukihakemuksen parhaillaan käynnissä olevalla hakujaksolla.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 
lainsäädäntöneuvos Mika Saari, p. 0295 16 2134, mika.saari(at)mmm.fi
maatalousylitarkastaja Sanna Koivumäki, p. 0295 16 2437, sanna.koivumaki(at)mmm.fi

Lisätietoa Maaseutuvirastosta:
erityisasiantuntija Aulis Kuusela, Maaseutuvirasto, p. 0295 31 2412, aulis.kuusela(at)mavi.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote  14.12.2017