Maisemasta virtaa kotikortteliin tai kunniaa kulttuuriperinnölle – haussa Suomen paras maisemahanke

Uutinen - Julkaistu 4.7.2014

Suomen parasta maisemahanketta etsitään jälleen. Parhaaksi valitusta hankkeesta tulee Suomen ehdokas Euroopan neuvoston maisemapalkinnon saajaksi.

Kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä paikalliset tai alueelliset viranomaiset, jotka ovat onnistuneesti hoitaneet, suunnitelleet tai suojelleet maisemia. Ehdokkaiksi toivotaan monipuolisesti erilaisia viime vuosien aikana toteutettuja maisemahankkeita. Hanke on voinut liittyä niin maanpäälliseen kuin vedenalaiseenkin maisemaan, luonto-, kaupunki- tai kulttuurimaisemaan tai vaikkapa äänimaisemaan. Ehdokkaiksi ovat tervetulleita sekä arvokkaita että arkisia maisemia kehittäneet hankkeet.

Euroopan neuvoston maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 2006. Palkinto on tunnustus toimista tai toimintaperiaatteista, jotka tähtäävät maisemien kestävään, suojeluun tai suunnitteluun. Palkittavat hankkeet edistävät maisemayleissopimuksen tavoitteita, ja ne voivat toimia esimerkkinä koko Euroopassa.

Kilpailuaika päättyy 12.9.2014. Kansallisen kilpailun tulokset julkistetaan marraskuussa Helsingissä järjestettävän maisemasymposiumin yhteydessä.

Suomen paras maisemahanke valitaan joka toinen vuosi. Kilpailu järjestetään nyt neljättä kertaa.

Lisätiedot kilpailusta (ml. kilpailuohjelma) sekä edellisvuosien palkitut hankkeet: www.ymparisto.fi/suomenparasmaisemahanke

Lisätietoja:

tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 040 746 8180, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

ylitarkastaja Hannu Linkola, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuva:
Vuoden 2012 Suomen paras maisemahanke; Tasapainoista maaseudun kulttuurimaisemaa Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalueella Kauhajoella. Kuvaaja Tapio Heikkilä