Ministeri Lintilä keskustelee Kiinan kansallisen energiahallinnon pääjohtajan kanssa energiayhteistyöstä

Uutinen - Julkaistu 4.11.2020

Elinkeinoministeri Mika Lintilän ja Kiinan kansallisen energiahallinnon pääjohtajan Zhang Jianhuanin virtuaalitapaaminen järjestetään torstaina 5.11.2020. Keskustelussa käydään läpi energiasektorin kehitystä molemmissa maissa, yhteistyön nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

TEM ja Kiinan kansallinen energiahallinto (NEA) vauhdittavat Suomen ja Kiinan välistä energia-alan yhteistyötä ministeritason kokouksella. Elinkeinoministeri Mika Lintilä keskustelee virtuaalisesti NEA:n pääjohtajan Zhang Jianhuanin muun muassa uusiutuvan energian ratkaisuista.

– Suomi on tehnyt Kiinan kanssa jo pitkään energiasektorin yhteistyötä sekä rakentanut tunnettuuttaan puhtaiden ratkaisujen tarjoajana. Tätä yhteistyötä on tarpeen edistää käytännönläheisesti jatkossakin, linjaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Energiateknologiaratkaisujen käyttöönotto on ollut molempien osapuolien näkökulmasta kiinnostava yhteistyöalue sekä taloudellisista että ympäristöllisistä näkökohdista. Suomen tapaan Kiina on ilmoittanut tavoittelevansa hiilineutraaliutta. Kiina tavoittelee hiilidioksidipäästöjen vähentämistä vuodesta 2030 alkaen ja hiilineutraaliutta vuoteen 2060 mennessä. Tämä on mahdollisuus myös suomalaisille yrityksille, sillä energiateknologioilla on tärkeä rooli päästöjen vähentämisessä.

Yhteistyön keskiössä puhdas energia, älykkäät energiajärjestelmät ja innovaatiot

TEM ja NEA allekirjoittivat vuonna 2017 yhteisymmärryspöytäkirjan (MOU), joka on luonut pohjan Suomen ja Kiinan väliselle yhteistyölle. Kesäkuussa 2020 päivitetty yhteistyöymmärryspöytäkirja sisältää puhtaan energian, älykkäiden energiajärjestelmien ja energiateknologian innovaatioiden teemat.

Kiinan ja Suomen välistä energiayhteistyötä käytännön tasolla ovat koordinoineet Business Finland ja kiinalaisen energia-alan instituutti EPPEI. Yhteistyöhön on myös osallistunut yrityksiä ja muita toimijoita. Tällä hetkellä suomalaisten yritysten kansainvälistymistä tuetaan Business Finlandin toimesta Smart Energy -ohjelmalla.

Lisätiedot:
Elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-KV-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
Johtava asiantuntija Juho Korteniemi, TEM, p. 029 504 7054
Neuvotteleva virkamies Mikko Puustinen, TEM, p. 029 504 7144

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 4.11.2020


Aihetunnisteet: energia, Kiina, uutiset