Ministeri Lintilä keskustelee Kiinan tiede- ja teknologiaministerin kanssa maiden yhteistyöstä ja vihreän siirtymän mahdollisuuksista

Uutinen - Julkaistu 14.10.2021

Ministerien tapaamisen aiheena on Suomen ja Kiinan välisen tutkimus- ja innovaatioyhteistyön kokemukset ja tulevaisuuden näkymät. Erityisesti toiveena on vauhdittaa yhteisiä hankkeita vähähiilisyyden, kiertotalouden sekä ruoan ja terveyden aloilla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Kiinan tiede- ja teknologiaministeri Wang Zhigang tapaavat videoyhteyden välityksellä ensimmäistä kertaa perjantaina 15.10.2021.

”Suomella on kiinnostusta vahvistaa yhteistyötä Kiinan kanssa muun muassa älykkäissä energiaratkaisuissa ja terveys- ja ruoka-alalla. Näillä aloilla meillä on erinomaista osaamista. Vihreä siirtymä tarvitsee teknologisia ratkaisuja, joiden kehittämisestä ja käyttöönotosta on tärkeää keskustella merkittävien innovaatiomaiden kanssa”, ministeri Lintilä sanoo.

Suomella ja Kiinalla yhteistyömahdollisuuksia vähähiilisyydessä ja kiertotaloudessa

Suomen ja Kiinan välillä on yhteistyön mahdollisuuksia muun muassa vähähiilisyyteen, kiertotalouteen ja hyvinvointiin liittyvissä teknologioissa. Kiina on ilmoittanut tavoittelevansa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä vuodesta 2030 alkaen ja hiilineutraaliutta vuoteen 2060 mennessä. Uudessa viisivuotissuunnitelmassa Kiina painottaa innovaatioiden merkitystä. Tämä on mahdollisuus myös suomalaisille yrityksille ja tutkimustoimijoille.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön välinen yhteistyö perustuu vuodesta 1986 alkaen voimassa olleeseen valtiosopimukseen. Sopimuksen seurantakokouksia järjestetään säännöllisesti. Myös suomalaisten rahoittajaorganisaatioiden, korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyösuhteet Kiinaan ovat moninaiset. Ministerit haluavat tukea tätä toimijoiden aktiivista vuorovaikutusta ja ratkaisujen etsimistä yhteisiin haasteisiin tutkimuksen ja tuotekehityksen keinoin.

Lisätiedot: 
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-KV-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
erityisasiantuntija Riikka Astala, TEM, p. 029 504 7057
neuvotteleva virkamies Mikko Puustinen, TEM, p. 029 504 7144

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 14.10.2021