Ministeri Lintilä Ranskaan edistämään suomalaista kiertotalous- ja akkuteollisuusosaamista

Uutinen - Julkaistu 28.1.2020

Elinkeinoministeri Mika Lintilä matkustaa Team Finland -vierailulle Ranskaan 29.–31.1.2020. Tavoitteena on tiivistää Suomen ja Ranskan kiertotalouden ja akkuteollisuuden yritysten yhteistyötä, edistää suomalaisyritysten kansainvälistymistä sekä vauhdittaa globaalia siirtymää hiilineutraaliin talouteen.

Hallitus tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että päästöjä tuotetaan vain sen verran kuin niitä pystytään sitomaan ilmakehästä.

– Suomi ja Ranska jakavat näkemyksen eurooppalaisen talouskasvun edistämisestä ja kunnianhimoisista ilmastotavoitteista. Tämän matkan tavoitteena on tiivistää käytännössä kiertotalouden ja akkuteollisuuden yritysten yhteistyötä ja tukea suomalaisyritysten kasvua ja vientiä. Näin voi syntyä uusia innovaatioita, joilla lisätään työllisyyttä ja toisaalta hillitään ilmastonmuutosta, sanoo elinkeinoministeri Lintilä.

Kiertotaloudessa ja akkuteollisuudessa kansainvälisiä bisnesmahdollisuuksia

Kiertotaloudessa vierailun painopiste on pakkausmateriaaleissa, muovin korvaamisessa ja biopohjaisissa tuotteissa. Kiertotalous muuttaa tuotteiden valmistusprosesseja ja yritysten liiketoimintamalleja. Digitaalisten jakamisalustojen ja logistiikkaratkaisujen osaaminen on tärkeää ja kansainvälisen liiketoimintaosaamisen ja verkostojen merkitys kasvaa.

Akkuteollisuudessa on suuria kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia, sillä sähköautot kasvattavat akkujen tarvetta tulevaisuudessa. Tällä hetkellä Aasiassa valmistetaan 85 prosenttia maailmassa myytävistä akuista, kun taas EU:n osuus on kolme prosenttia. Suomella on merkittävä määrä akkuihin tarvittavia eri mineraaleja, ja Suomi haluaa olla mukana rakentamassa eurooppalaista akkuteollisuutta.

Suomalaisyritysten osaaminen esille Team Finland -vierailulla

Torstaina 30.1. ministeri Lintilä isännöi kahta seminaaria, joiden aiheina ovat kiertotalous ja akkuteollisuus. Tilaisuuksien tavoitteena on saattaa suomalaisia ja ranskalaisia toimijoita yhteen ja tuoda esiin suomalaista osaamista. Perjantaina 31.1. ministeri Lintilä puhuu kestävän kehityksen ChangeNOW -tapahtumassa, joka kokoaa yhteen yrityksiä ja vaikuttajia yli sadasta maasta. Suomalaiset yritykset esittelevät tapahtumassa kiertotalousratkaisujaan.

Lisäksi ministeri Lintilän ohjelmaan kuuluu yritystapaamisia muun muassa Renaultin, Stora Enson ja Nokian kanssa, ja hän osallistuu Koneen 110-vuotisjuhlaan.

Ministerin kanssa matkalle osallistuvat yritykset ja organisaatiot ovat Aalto-yliopisto, Akkurate Oy, BASF Oy, Boliden Kokkola, Celltech Group, CirEco Finland Oy, Cursor Oy, DeLight Packaging Oy, Epec Oy, Fortum Power and Heat Ltd, Fortum Waste Solutions Ltd, Geyser Batteries Oy, Iscent Oy, Kiilto Oy, Kokkola Industrial Park, Lumoin Oy, Metsä Group, Neste Oyj, Outotec Oy, Salo Iot Campus, StepOne Tech, Stora Enso, Suomen Malmijalostus Oy, Turku Science Park Oy, Vaasanseudun Kehitys Oy, Valmet Automotive Oy, Valtra Oy Ab ja Yrityssalo Ab.

Ennen Ranskaa akkuteollisuuden yritykset vierailevat Belgiassa ja kiertotalouden yritykset Hollannissa työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten johdolla.

Team Finland on suomalaisyrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto tarjoaa yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen ja järjestää vientiä edistäviä kansainvälisiä vierailuja.

Lisätiedot:

ministeri Lintilän erityisavustaja Jenny Hasu, p. 029 504 7213
ministerin Lintilän virkamiesavustaja (kv-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
erityisasiantuntija Kati Shibutani, TEM, p. 029 504 9047

Team Finland