Ministeri Tiilikainen uuden kansallispuiston avajaisissa: ”Hossa on satavuotisjuhlavuoden helmi”

Uutinen - Julkaistu 19.6.2017

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi perustetun 40. kansallispuistomme avajaisia vietettiin lauantaina 17.6. Hossassa. Uuden puiston vihki käyttöön tasavallan presidentti puolisoineen. Avajaisjuhlassa puhunut asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kuvaa Hossaa juhlavuoden helmeksi.

”Kansallispuistot ovat Suomen luonnonsuojelualueverkoston aatelia. Puistoverkostoamme on kehitetty määrätietoisesti siitä asti, kun ensimmäinen luonnonsuojelulaki tuli voimaan vuonna 1923. Nyt saimme Hossasta uuden upean kansallispuiston, satavuotisjuhlavuoden helmen”, ministeri sanoo.

hossa_ryhmis
Kuva: Ympäristöministeriö.

Juhlavuoden kansallispuiston perustaminen on yksi pääministeri Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Reilun 11 000 hehtaarin kokoinen puisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Puiston maat ja vedet ovat valtion omistuksessa ja ne kuuluvat Hossan ja Moilasenvaaran Natura 2000 -alueisiin. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue, joka on myös osa Kalevalapuistoa ja Fennoskandian vihreää vyöhykettä.

Hossa on kiehtova kertomus ihmisen ja luonnon tuhansia vuosia jatkuneesta rinnakkaiselosta. Kansallispuisto on valoisten, hongikkoisten harjukankaiden ja kirkkaiden, kalaisten vesien mosaiikkia. Alueelta löytyy myös hämyisiä aarniometsiä, Julma-Ölkyn jylhä kanjonijärvi sekä 3500–4000 vuoden ikäiset vaikuttavat kalliomaalaukset.

”Hossassa ihmisen on aina pitänyt elää luonnon ehdoilla. Sama pätee tänä päivänäkin, koko maailmassa. Meille suomalaisille erityisesti metsät tarjoavat työtä, vaurautta, virkistystä ja terveyttä, mikäli hyödynnämme niitä kestävästi. Metsien tuottamat ekosysteemipalvelut, ilmastohyödyt ja luonnon monimuotoisuuden ylläpito ovat edellytys kestävälle biotaloudelle, jossa Suomi haluaa olla maailman kärkimaa”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Ministerin mukaan Hossa tarjoaa suojaa ja turvaa eliöstölle ja toisaalta tuottaa iloa ja hyvinvointia niin suomalaisille kuin kauempaa saapuville.

”Ilahduin nähdessäni viimeaikaisen tutkimuksen, jonka mukaan Suomeen matkustamista suunnittelevat ovat kaikkein eniten kiinnostuneita juuri suojelualueistamme”, ministeri sanoo.

Juhlavuoden kansallispuiston perustamista Hossaan puolsi se, että alueella on ollut merkittävä rooli itsenäisyytemme alkutaipaleilla ja myöhemmin itsenäisyytemme säilyttämisessä. Alueen retkeily- ja virkistyspalveluiden ylläpidosta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, p. 0295 250 064, etunimi.sukunimi@ym.fi
Hallitussihteeri Johanna Korpi, p. 0295 250 278, etunimi.sukunimi@ym.fi
Erityisavustaja Taru Savolainen, p. 040 535 8622, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ympäristöministeriön tiedote 17.6.2017