MMM järjesti verkkokeskustelun ”Mitä haluan ruokalautaselleni 2040?” Suomi24 -verkkoympäristössä

Uutinen - Julkaistu 12.4.2024

Maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä verkkokeskustelussa nousivat esille keskeiset teemat ruuan kotimaisuudesta, ruokavalioista ja kestävästä kehityksestä. Osallistujat pohtivat, millaisia valintoja meidän tulisi tehdä nyt, jotta vuonna 2040 lautaseltamme löytyisi terveellistä, maukasta ja kestävästi tuotettua ruokaa.

Keskustelu oli osa YLE:n Hyvin Sanottu -verkkokeskustelupilottia. 11.4. järjestetyssä keskustelussa aiheena oli “Mitä haluan ruokalautaselleni vuonna 2040?”.

Keskustelu ruuasta käytiin Suomi24 -keskustelupalstalla. Se keräsi yli 3200 lukijaa ja yli 450 kommenttia. Monipuolinen keskustelu houkutteli ihmisiä eri taustoista, ammateista ja ikäryhmistä. Mukana oli niin opiskelijoita kuin lääkäreitäkin. Vaikka suurin osa keskustelijoista kirjoitti anonyymisti, muutamat osallistuivat omilla nimillään.

Kommenttien joukosta nousi esiin useita aiheita, kuten luomuruoka, eri ruokavaliot ja lautasmallit. Moni kommentoija kertoi muuttaneensa ruokavaliotaan viime vuosina.

– ”Aamukaurapuuron teko tuntui tosi vaikealta jo ajatuksena, mutta sitten kun Antti Rinne ilmoitti siihen pystyvänsä, niin pyysin puolisoani näyttämään kädestä pitäen miten se tehdään – mikrossa”, nimimerkki kasasenkootut kertoi kuinka inspiroitui syömään kaurapuuroa aamuisin. Ruokavalion muutoksen myönteiset vaikutukset näkyivät kommenttien mukaan esimerkiksi parantuneina terveysarvoina.

Lisäksi keskustelussa pohdittiin ruuan kotimaisuutta, omavaraisuutta, tuontielintarvikkeiden eettisyyttä ja ruuan hintojen nousua. Joidenkin mielestä maataloustuet olisi pitänyt lakkauttaa, toiset kommentoijat toivoivat elintarvikkeiden tuonnin vähentämistä. Myös ruokakulttuurin muutos puhutteli; yleisenä kuvana tuntui olevan se, että nykyinen hektinen arki on tehnyt terveellisestä syömisestä vaikeampaa.

Keskustelun aihealueet olivat:

Ruoka ja sen merkitys:

  • Mitä ruoka merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?
  • Miten ruoka vaikuttaa päivittäiseen elämääsi ja hyvinvointiisi?

Kohti huomisen ruokalautasta:

  • Millaisia valintoja meidän tulisi tehdä matkalla kohti tulevaisuuden ruokalautasta?
  • Miten voimme yhdistää maun ja terveellisyyden ruokavaliossamme?

Muutokset ja pysyvyys:

  • Mitkä ruokailutottumukset ovat muuttumassa ja mitkä pysyvät?
  • Millaisia ajatuksia ja tunteita nämä muutokset sinussa herättävät?

Haasteet ja toivo:

  • Mitkä ruokaan liittyvät seikat koet haastavina?
  • Mistä löydät inspiraatiota ja toivoa?

Keskusteluun osallistuminen on osa maa- ja metsätalousministeriön viestintä- ja vuorovaikutusstrategiaa. Tavoitteena on osallistua yleiseen keskusteluun ja tavoittaa ihmisiä eri ikäluokista ja taustoista.

Asiantuntijoina paikalla oli maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston erityisasiantuntija Elina Ovaskainen sekä viestintäasiantuntija Taina Saahko. Ministeriön ulkopuolisia asiantuntijoita olivat Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta, viljelijä Topi Maanela sekä Aura Lamminparras Pro Luomulta. Keskustelua moderoi Erätaukosäätiön Laura Arikka.

Keskusteluun ei pääse enää osallistumaan, mutta sitä pääsee lukemaan tästä!

Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 12.4.2024