MÖ kauravallankumouksen puolesta

Mö Havrejogu products.

Case - Julkaistu 28.3.2018

Kaura on noussut maitohyllyille vaihtoehdoksi lehmänmaidolle. Mikä on saanut kuluttajat innostumaan kaurapohjaisista tuotteista ja ovatko ne tulleet jäädäkseen? MÖ Foods haluaa olla mukana kauravallankumouksessa.

Globaalit ilmastonmuutokseen liittyvät megatrendit näkyvät myös Suomen elintarviketeollisuudessa, kun uudet kasvipohjaiset elintarvikkeet valtaavat markkinoita. Ruoantuotannon ympäristöystävällisyys ja ravinnon terveysvaikutukset puhututtavat kuluttajia entistä enemmän.

Nyhtökaura ja Härkis ovat jo monille tuttuja kaurapohjaisia vaihtoehtoja lihalle, mutta nyt myös maidolle on tarjolla laaja valikoima vaihtoehtoja kaurasta. Kaurasta on tullut uusi trendiraaka-aine, josta valmistettuja tuotteita ilmestyy markkinoille jatkuvasti.

MÖ panostaa makuun ja ympäristökuorman minimointiin

MÖ Foods sai alkunsa kahden maitotilalla kasvaneen sisaruksen unelmasta tuottaa kasvipohjaisia meijerituotteita ja tarjota vaihtoehtoja soija- ja maitopohjaisille elintarvikkeille. Tuotteissa panostetaan erityisesti hyvään makuun, kotimaisuuteen ja sataprosenttiseen kasvipohjaisuuteen. Ensimmäiset kauratuotteet – MÖ Kaurajogut – lanseerattiin tammikuussa 2018.

Huomiota kiinnitetään myös pakkauksiin. MÖ Kaurajogujen pakkausten muovin määrää on vähennetty puolella ja pakkauksissa käytetty kartonki on valmistettu 100 % kierrätetystä materiaalista. Pakkausmateriaalit ovat myös helposti eroteltavissa kierrätystä varten. Ruokahävikin ja jätteen vähentämiseen pyritään sopivalla pakkauskoolla sekä uudelleen suljettavilla pakkauksilla.

Jogurtti, joka koristeltu mustikoilla ja kaurahiutaleilla pöydän päällä.

Kaura on ympäristöystävällistä ja terveellistä lähiruokaa

Kauralla on monia hyviä ominaisuuksia, jotka houkuttelevat käyttämään sitä. Yksi niistä on ympäristöystävällisyys. Ruoantuotanto kattaa jopa kolmanneksen kaikista ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä globaalisti. Mikäli eläinperäiset elintarvikkeet korvattaisiin kokonaan kasvipohjaisilla, voisivat ruoasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt vähentyä jopa 40 %:lla. Esimerkiksi yhden kaurajuomalitran tuottaminen kuluttaa vain murto-osan puhdasta vettä tavalliseen maitolitraan verrattuna.

Ympäristöetujensa lisäksi kaura on suomalaisille kiinnostava kotimainen raaka-aine, mikä takaa lyhyemmät kuljetusmatkat ja tarjoaa selkeän edun esimerkiksi tuontisoijaan nähden. Kotimaisen kauran käyttö tukee paikallista maataloutta.

Suomessa tiedetään myös, että kauralla on terveyttä edistäviä ominaisuuksia ja esimerkiksi sen sisältämät kuidut auttavat kolesterolin hallinnassa ja tekevät muutenkin hyvää vatsalle.

Kaurabuumi on saanut useat yritykset kehittämään innovatiivisia kasvipohjaisia korvikkeita perinteisille elintarvikkeille. Tänä päivänä kauravalmisteet ovatkin maidon- ja jogurtin rinnalla esillä jokaisessa kaupassa. MÖ Foods uskoo vahvasti, että kasvipohjaisten maitotuotteiden suosio ei tule jäämään ainoastaan hetken trendiksi kasvavan ympäristötietoisuuden vuoksi.

 

Artikkelin kirjoittaja Annamari Jukkola on Mö Foodsin toimitusjohtaja.

Yhteydenotot ja lisätiedot: annamari.jukkola(@)mofoods.fi

Vuonna 2017 perustettu lohtajalainen MÖ Foods valmistaa vähemmän ympäristöä kuormittavia kasvipohjaisia meijerituotteita. Uudet MÖ kaurajogut valmistetaan kokonaan suomalaisesta kaurasta.

 

Julkaistu 28.3.2018


Aihetunnisteet: case, elintarvikkeet, kaura

Lue seuraava artikkeli: Puurakenteinen tietoliikennemasto – esteettinen ja ekologi... »