Musta hiili puhdistaa  

Blogi - Julkaistu 1.9.2017

1.9.2017

Useana päivänä viikossa katselen Töölönlahtea, jonka rannoille on rakennettu puistoistutuksia, ulkoiluteitä, on vanhaa ja nuorta istutusta. Todellinen viherkeidas Helsingin ytimessä. Kun vielä pääsisi uimaan, se olisi täydellistä. Vaan eipä taida terveystarkastaja antaa lupaa uimapaikalle.

Mustalla biohiilellä voi puhdistaa hule- suoto- ja valumavesiä luonnonmukaisesti, varsin tehokkaasti, edullisesti ja ilman kemikaaleja. Toimenpide onnistuu, kun hiilen nimen edessä on bio, hiili on huokoista ja tietää mitä hiilellä tekee.

Prosessi on luonnonmukainen: huokoinen biohiili imee vettä ja siinä olevia ravinteita itseensä kuin sieni. Huokoisen biohiilen solupinnoilla viihtyvät mikrobit pilkkovat molekyylit kappaleiksi, jotka kiinnittyvät hiileen. Vesi ja ravinteet houkuttelevat kasvin juuret hakeutumaan hiileen, joka luovuttaa sisältöään kasveille. Tämän seurauksena hiili tyhjenee latautuakseen taas uudelleen, ja uudelleen ja uudelleen,…

Biohiili on ilmastoteko. Biohiili on ainoa laajasti käyttöönotettavissa oleva keino siirtää ilmakehän hiiltä pysyvästi maahan. Se parantaa samalla maan ravinteiden ja veden pidätyskykyä, satomääriä ja kasvua. Biohiili ei hajoa eikä lahoa maassa. Se säilyttää rakenteensa ja toimintakykynsä jopa vuosituhansia. Vanhimmat, edelleen toimivat, biohiililöydökset ovat 2500 – 3000 vuotta vanhoja. Aiheesta voit lukea lisää, kun googlaat Terra Preta.

Ilmastomuutoksen torjunta kaipaa jokamiehen ratkaisuja. Paikallinen ja hajautettu vesien puhdistus samoin. Biohiili on askel oikeaan suuntaan. Yksi tonni biohiiltä sisältää 3,7 tn CO2:ta. Laittamalla kuution biohiiltä kasvualustaan, sidot saman verran hiiltä kuin autosi päästää reilun 8000 km:n matkalla (jos päästö on 150 g/km). Minun pitää laittaa kolme kuutiota vuodessa, kohta kaksi on jo maassa.

Biohiili on sanana yhtä epätäsmällinen kuin sana auto. Autoja on leikkiautosta rekkaan ja Fiat 500:sta formulaan. Samoin on biohiiliä. Kun tiedät mitä biohiileltä haluat, ota selvää millaista biohiiltä tarvitset. Tavallisin biohiili on grillihiili, joka on erinomaista grillissä, mihin huokoinen biohiili on kelvotonta. Ja päinvastoin – missä huokoinen biohiili (biochar) toimii, siellä grillihiili (charcoil) ei pelitä.

Miksi biohiili on nyt noussut viherrakentamisessa, maanparannuksessa ja matalapitoisten vesien puhdistamisessa vaihtoehdoksi? Minut biohiilessä nappasi sen luonnonmukaisuus: lisää hiiltä kasvualustaan, maahan ja suodattimiin, niin mikrobit hoitavat homman.

Ennustan, että muutaman vuoden aikana biohiiliratkaisut tulevat yleistymään, jos luotettavaa teollisen mittakaavan tuotantokapasiteettia saadaan rakennettua. Se ei ole ihan yksinkertainen juttu, toteaa nimimerkki Kokemusta on.

Jos biohiiliratkaisuilla alettaisiin puhdistaa Töölönlahteen valuvia hulevesiä, veden laatu vähitellen paranisi. Se olisi perin tarpeellista, sillä Keski-Pasilan rakentamisen myötä hulevesien määrä kasvaa rajusti. Kasvussa on myös Töölönlahtea virkistäytymiseen käyttävien määrä.

Lehtipuu keltaisessa syyspuvussa Töölönlahdella.
Töölönlahti (kuva: Pixabay)

Kirjoittaja Ilmo Kolehmainen on vuonna 2014 perustetun Pajupojat Oy:n osakas ja hallituksen puheenjohtaja. Kolehmainen on työskennellyt metsäalalla monissa tehtävissä. Hänellä on monipuolinen kokemus luonnonvarapohjaisista liiketoiminnoista. Kolehmainen on opiskellut maankäytön ekonomiaa ja metsätaloutta Helsingin Yliopistossa. 

Yhteystiedot:
sähköposti: ilmo.kolehmainen(a)pajupojat.fi, puhelin 040 5552380, www.pajupojat.fi

 


Lue seuraava artikkeli: Numeroviidakosta jalostuu maatalouden talousanalyysi »