Naiset ja energia -kuvakisa ratkennut – tasa-arvoa energia-alalle

Uutinen - Julkaistu 14.5.2021

Työ- ja energiaministeriön Instagramissa järjestämä valokuvakisa ”Naiset ja energia” on ratkennut. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi Krista Jaatisen lähettämän kuvan aurinkovoimalaitokselta. Se tuo esiin naisten monipuoliset roolit energia-alan tehtävissä. Kuvassa on myös symboliikkaa – vaikka taustalla on pilvinen sää, ei hymy silti hyydy siirryttäessä yhä enemmän uusiutuvan energian tuotantoon. Kuvan on ottanut Joel Forsman.

Jaetulle toiselle sijalle tuomaristo sijoitti kuvat: ”Tampereen sähköverkon kunnossapitotehtävissä” (Karoliina Laine), ”Naisia työssä -kyltti” (Riikka Salonen), ” ja ”Energiaa luonnossa” (Katja Wallin, kuvaaja Sonja Liuskanto).

Tuomaristo toteaa, että kilpailukuvissa oli huumoria ja toimintaa. Naisten rooli aktiivisina tekijöinä energia-alan tehtävissä oli tuotu hyvin esille. Usean kuvan viesti oli, että vanhat stereotypiat energia-alasta miesten maailmana voidaan jo unohtaa. Kuvissa oli myös aitoja työelämän tilanteita, joissa naiset esiintyivät aktiivisina tekijöinä eivätkä vain energian käyttäjinä.

Kuvakisan tarkoituksena oli kertoa siitä, miten naiset voivat toimia monipuolisesti erityisesti uusiutuvan energian parissa – opiskelijoina, asiantuntijoina, työntekijöinä ja johtajina. Teemoina oli näin tasa-arvo, puhtaat energiamuodot ja vähähiilinen tulevaisuus. Aiheen käsittelytapa oli vapaa.

Kisan voittajat saivat 100 euron palkinnon. Voittajille on ilmoitettu palkinnosta henkilökohtaisesti. Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää kuvia Naiset ja energia -teemaan liittyvässä viestinnässä eri kanavissaan.

Tasa-arvoa ja naisten roolia uusiutuvan energian tehtävissä edistetään aktiivisesti

Energia-alalle syntyy koko ajan uusia töitä ja mielenkiintoisia tehtäviä. Erityisesti puhtaan energian sektorille syntyy uusia työpaikkoja kasvavalla nopeudella. Eikä tekniikan opinnot ole enää ainoa polku, vaan energia-alalle voi päästä monien muidenkin opintoalojen kautta. Tehtävät eivät ole sukupuolisidonnaisia, vaikka perinteisesti ala on ollut erittäin miesvaltaista, ja edelleen energiateollisuuden henkilöstöstä vain noin neljännes on naisia.

Suomi liittyi vuonna 2018 kansainväliseen Equal by 30 -kampanjaan. Sen tavoitteena on varmistaa energia-alalla samapalkkaisuus, sukupuolten tasa-arvo johtajavalinnoissa ja kaikille yhtenäiset mahdollisuudet opiskeluun ja uravalintaan vuoteen 2030 mennessä. Kampanja on osa kansainvälisen energiajärjestö IEA:n teknologiaohjelmaa, joka edistää puhtaan energian sektorin mahdollisuuksia tasa-arvoisena työympäristönä.

Voittajakuvat twitterissä @TEM_uutiset ja Instagramissa @tyojaelinkeinoministerio ja facebookissa @tyojaelinkeinoministerio

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 14.5.2021