NASA:n apulaisjohtaja pääpuhujaksi Forest & Photonics -tapahtumaan lokakuussa

Uutinen - Julkaistu 20.6.2016

Fotoniikan ja metsäbiotalouden kansainväliset huiput kokoontuvat Kolille lokakuussa 2016 

Forest & Photonics houkuttelee Suomeen edustavan joukon fotoniikan ja metsäbiotalouden asiantuntijoita. Lokakuussa 2016 toista kertaa järjestettävä, maailmanlaajuisesti merkittävä tapahtuma yhdistää ainutlaatuisella tavalla huippututkimusta ja teollisia sovelluksia.

Kolilla järjestettävän tapahtuman pääpuhujaksi on varmistunut Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n tutkimuksesta vastaava apulaisjohtaja Jack A. Kaye. Hän tulee kertomaan puheenvuorossaan mm. miten fotoniikkaa voidaan hyödyntää biovarantojen kaukokartoitukseen avaruudesta käsin.

Suomesta tapahtuman esiintyjäkaartiin on vahvistunut joukko fotoniikan teollisen soveltamisen kärkiyrityksiä. Mukana ovat mm. luonnonvaroja kaukokartoittava Arbonaut, hieno-optiikkaa valmistava Oplatek, konenäköä puuteollisuuden tarpeisiin kehittävä Raute Mecano sekä konenäköä paperikoneiden tarkkailuun tuova Valmet Automation.

Tilaisuuden ohjelma tarkentuu kesän ja alkusyksyn aikana. Rakenteilla on näköalapaikka nopeassa kasvussa olevien alojen tutkimuksen ja bisneksen uusimpaan kehitykseen. Fotoniikan ja metsäalan risteyskohtia valottavien puheenvuorojen ohella tapahtumassa esitellään innovatiivista teknologiaa ja tuotteistettuja ratkaisuja.

Fotoniikka ja metsäbiotalous ovat aikamme merkittävimpiä kehitysalueita

Fotoniikka eli valotiede tarkoittaa valon tuottamista, käsittelyä ja tarkkailua. Fotoniikkaa hyödynnetään esimerkiksi virtuaalitodellisuus- ja konenäkösovelluksissa. Metsäbiotalouteen sisältyy esimerkiksi uusiutuvan puumassan hyödyntäminen aiempaa korkeamman kilohinnan tuotteissa, kuten kosmetiikassa tai tekstiileissä.

Fotoniikan ja biotalouden yhteispeli näkyy jo nyt esimerkiksi puun äärimmäisen tarkassa laserleikkauksessa, metsävarojen kaukokartoituksessa spektrikuvantamisen avulla sekä kasvihuoneiden älykkäissä led-valoissa, joilla optimoidaan vihannesten kasvua.

”Kiinnostavimmat läpimurrot syntyvät nimenomaan toimialojen rajoilla. Forest&Photonics törmäyttää yhteen kaksi näennäisesti erillistä alaa. Suomi on aina elänyt metsästä, ja fotoniikan kaltaisella huipputeknologialla uudistetaan vanhaa ja kunnianarvoisaa alaa”, tapahtumaa järjestävä Joensuun tiedepuiston kehityspäällikkö Juha Purmonen sanoo.

Forest & Photonics 2016 -tapahtumassa on neljä pääteemaa:

  • Biotalouden digitalisaatio: teollisen internetin, big datan ja sekä nykyaikaisten anturi- ja kaukokartoitusteknologioiden hyödyntäminen biotaloudessa.
  • Koneet metsässä: konenäkö ja muut fotoniikan sovellukset metsäkoneissa.
  • Mekaaninen ja kemiallinen puunjalostus: sahan ja kirveen ajoista on edetty melkoisesti eteenpäin.
  • Startup-yritykset: metsäbiotalouden ja fotoniikan risteyskohdissa on suuret mahdollisuudet aloittaville innovatiivisille yrityksille, joille alan vakiintuneet toimijat ovat luontevia asiakkaita ja rahoittajia.

Tapahtuma järjestetään Kolin kansallispuistossa (Sokos Hotel Koli, Ylä-kolintie 39, Kolin kansallispuisto) 26.-27.10.2016.

Tietoja vuoden 2015 tapahtumasta.

Lisätietoja: www.tiedepuisto.fi/fp2016, www.twitter.com/forestphotonics

Juha Purmonen
kehityspäällikkö, Joensuun Tiedepuisto Oy
puhelin: 050 354 3832
sähköposti: juha.purmonen@tiedepuisto.fi

Fotoniikka on valon tuottamiseen, käsittelyyn ja tarkkailuun perustuva modernin optiikan alue, joka mahdollistaa esimerkiksi seuraavan sukupolven elekäyttöliittymien toiminnan. Lukuisten sovellusalueidensa ja erittäin suurten kasvuodotustensa vuoksi fotoniikka on nostettu yhdeksi EU:n avainteknologioista. Suomen suurin fotoniikan yliopistoyksikkö ja yritysekosysteemi sijaitsee maailmanluokan fotoniikkakeskukseksi nousseessa Joensuussa. Lisätietoa: www.fotoniikka.fi ja www.tiedepuisto.fi

Metsäbiotalous tarkoittaa uuden liiketoiminnan synnyttämistä uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä ja eri toimialojen vahvuuksia yhdistämällä. Tavoitteena on uusien tuotteiden, prosessien, materiaalien ja energiamuotojen kehittäminen innovatiivisilla ja ekologisesti kestävillä tavoilla. Innovaatiot syntyvät usein toimialojen rajapinnoilla – yhden prosessijäte voi olla toiselle käänteentekevä raaka-aine. Yksi metsäbiotalouden merkittävistä keskittymistä sijaitsee Joensuussa. Lisätietoa: www.vihreakasvu.fi

20.6.2016


Aihetunnisteet: digitalisaatio, fotoniikka, tapahtuma