Ota kantaa -kysely CAP-uudistuksesta avattu – ministeri Lepän CAP-viljelijäkiertue puolivälissä

Uutinen - Julkaistu 13.2.2019

Maa- ja metsätalousministeriö kuulee kevään aikana laajasti kansalaisia EU:n maatalouspolitiikan (CAP) uudistamisesta, joka on parhaillaan meneillään. Uuden kauden on määrä alkaa vuoden 2021 alussa. Kaikille asiasta kiinnostuneille tarkoitettu Ota kantaa –kysely on avautunut ja jatkuu 31. maaliskuuta saakka. Kysely löytyy suomeksi osoitteesta otakantaa.fi ja ruotsiksi dinasikt.fi.

Ota kantaa –kyselyssä ministeriö haluaa kuulla kansalaisia laajasti ruuantuotannosta, maatalouspolitiikasta sekä ympäristöasioista maataloudessa. Tuloksia käytetään Suomen CAP-linjausten valmistelussa.

Suomen CAP-suunnitelmaa valmistellaan laajalla rintamalla MMM:n asettamissa työryhmissä ja ministeriön koolle kutsumissa työpajoissa. Kansalaisten kuuleminen verkkokyselyllä ja viljelijöiden kuuleminen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän vetämissä CAP-kiertuetilaisuuksissa on osa kansallista valmistelua. Ministerin CAP-kiertue on vieraillut neljällä paikkakunnalla ja on nyt puolivälissä. Kiertueen ensisijainen kohderyhmä ovat maatalousyrittäjät, mutta myös muut sidosryhmät ovat tervetulleita.

Kiertue vierailee 18. helmikuuta Kouvolassa ja Nurmijärvellä ja 19. helmikuuta Salossa. Tilaisuuksien alkamisajat ja paikat löytyvät osoitteesta www.mmm.fi/cap27/ajankohtaista. Nurmijärven tilaisuus lähetetään myös verkossa (klo 11.45-14.15) osoitteessa https://mmm.videosync.fi/cap-nurmijarvi-1802.

Tilaisuuksissa ministeri Leppä esittelee CAP-uudistuksen valmistelua EU:ssa ja Suomessa. Tämän jälkeen yleisö voi vastata älypuhelimilla kyselyyn, jonka tulokset ovat välittömästi kaikkien nähtävissä. Tulokset otetaan talteen ja niitä hyödynnetään myöhemmin. Tilaisuuksien jälkipuoliskolla yleisö voi kysyä ja esittää mielipiteensä uudistuksesta. Kysymyksiä ministerille voi tehdä myös etukäteen osoitteessa www.mmm.fi/cap27/ajankohtaista.

CAP-suunnitelmasta tehdään ympäristöarviointi osana suunnitelman ennakkoarviointia. Ympäristöarvioinnin valmisteluun liittyvä kansalaisten ja viranomaisten kuuleminen käynnistyy myös kevään aikana. Nyt julkistettu Otakantaa.fi-kysely on osa sitä.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Risto Lahti, MMM, p. 050 5650424

Johtava viestintäasiantuntija Pekka Väisänen, MMM, p. 0295 162480

Maa- ja Metsätalousministeriön tiedote, 13.2.2019