Out of the Blue – Keskustelutilaisuus sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagendasta

Uutinen - Julkaistu 22.2.2018

Jätevesi juomavedeksi, särkikaloista trendiruokaa, kalanperkeistä ravintolisiä ja levistä energiaa. Ei mitään kalajuttuja, vaan jo todellisuutta! Vesiosaamisella Suomi voisi olla huomattavasti suurempi vaikuttaja myös kansainvälisillä kentillä. Alan liiketoimintaa tukevan tutkimuksen ja osaamisen painopisteitä onkin määritelty laajalla kokoonpanolla kasvun vauhdittamiseksi. Pulahda vesiasioiden pariin ja tule kuulemaan ja keskustelemaan sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagendasta Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 20. maaliskuuta!

 

Maaliskuussa lausunnoille lähtevää sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagendaa valottaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Lisäksi kuulemme yritysten edustajien sekä tutkimuksen ja rahoittajien näkemyksiä vesiosaamiseen ja luonnonvarojen kestävään käyttöön perustuvan liiketoiminnan vahvistamisesta.

Suomalainen vesiosaaminen ei ole sattumaa, sillä esimerkiksi vesijohtoverkostomme on vuosikymmenten työn tulos. Tutkimuksen ja osaamisen kehittäminen on jatkossakin tärkeää. Vesi on keskeisessä roolissa kaikissa alkutuotannon ja teollisuuden prosesseissa, ja vettä säästäville ratkaisuille on kysyntää kaikkialla. Voimme tarjota ratkaisuja maailman haasteisiin kansallisista lähtökohdista ja luoda määrätietoisesti edellytyksiä kansainvälisen liiketoiminnan kasvulle.

Haasteita riittää kotimaassakin. Suomalainen syö noin 13 kiloa kalaa vuodessa, josta vain kolmasosa on kotimaista. Miten saadaan enemmän kotimaista kalaa kauppaan ja varmistetaan alkutuotannon kannattavuus? Vesistöihin ja ruokaan kertyvät kemikaalit ja mikromuovit uhkaavat terveyttämme ja luontoa. Miten jäämät saadaan haltuun tai kuinka hyödynnetään järven pohjassa makaava metsäteollisuuden nollakuitu? Suomen sisävesistöissä ja saaristoalueissa on paljon potentiaalia, jota ei ole hyödynnetty matkailussa täysin. Tarvitaan uudenlaisia toimialat ylittäviä ponnistuksia, että sinisen biotalouden liiketoiminta vauhdittuu.

Tutkimusagendaa valmistellaan maa- ja metsätalousministeriössä. Työssä keskeisessä roolissa ovat Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, VTT, Business Finland, Suomen Akatemia sekä Gaia Consulting oy.

Aika: 20.3.2018 klo 13–15
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki

Ilmoittaudu tämän linkin kautta. Tilaisuuteen mahtuu 60 henkilöä.

Lue lisää MMM:n verkkosivuilta: sininenbiotalous.fi

Tapahtumaa voi seurata suorana verkossa ja linkki julkaistaan osoitteessa sininenbiotalous.fi.
Sinisen biotalouden tutkimus- ja osaamisagenda julkaistaan MMM:n verkkosivuilla 19.3.: mmm.fi/lausunnolla

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Riitta Rahkonen, p. 0295 162 202
Virpi Komulainen, p. 0295 162 110
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 20.3.2018