Peltojen tuottokyvyn aleneminen huolestuttaa viljelijöitä

Uutinen - Julkaistu 23.4.2019

Peltojen tuottokyvyn heikkeneminen on viljelijöitä eniten huolestuttava ympäristöhaaste, ilmeni maa- ja metsätalousministeriön kyselystä, joka tehtiin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kahdeksan paikkakunnan CAP-kiertueella. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset maatalouteen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja luonnon monimuotoisuuden heikentyminen huolettivat viljelijöitä.

Ympäristöhuolet jäivät kuitenkin kauaksi kärjestä, kun kysyttiin viljelijöiden näkemyksiä maatalouden suurimmista haasteista. Ykköshaasteeksi nousi viljelijöiden heikko tulokehitys ja kakkoseksi sopeutuminen muuttuviin kuluttajien toiveisiin ja yhteiskunnan vaatimuksiin. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen oli vasta kolmannella sijalla. Heikon tulokehityksen tärkeimpänä kohentajana viljelijät pitivät tuotantoon sidottua tukea.

Tulevan CAP-kauden tavoitteista ylivoimaisesti tärkeimmäksi vastaajat mainitsivat viljelijöiden oikeudenmukaisen tulotason varmistamisen. Toiseksi tärkeimpänä pidettiin elintarvikkeiden laadun ja terveyden turvaamista. Myös elintarvikeketjun voimasuhteiden muuttamista pidettiin tärkeänä.

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti Lepän vetämän CAP-tapahtuman kahdeksalla paikkakunnalla 4.2.-11.3. Tilaisuuksissa tehtyyn Menti-kyselyyn vastasi 354 henkilöä.

Sisällöllisesti Menti-kyselyä laajempi Ota kantaa -kysely EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta jatkuu vielä 11 päivän ajan. Kyselyyn  voi osallistua 30. huhtikuuta saakka osoitteessa https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/331/. Kyselyyn on tullut lähes 2300 vastausta.

Lisätietoja MMM:stä:

Johtava viestintäasiantuntija Pekka Väisänen p. 0295162480, pekka.vaisanen@mmm.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 18.4.2019