Pirjo Jantunen nimetty puhtaan energian lähettilääksi IEA:n teknologiaohjelmaan

Uutinen - Julkaistu 8.3.2021

Liiketoiminnan kehityspäällikkö Pirjo Jantunen Helen Oy:stä on nimitetty 8.3.2021 Suomen puhtaan energian lähettilääksi kansainvälisen energiajärjestön IEA:n Clean Energy, Education and Empowernment -teknologiaohjelmaan (C3E). Kansainväliset energialähettiläät työskentelevät tasa-arvoisen energiasektorin edelläkävijöinä ja roolimalleina seuraavan sukupolven naisjohtajille.

Pirjo Jantusella on yli 10 vuoden kokemus energia-alalta. Hän on työskennellyt Helenissä liiketoiminnan kehityksen, yritysvastuun ja strategian parissa. Jantunen on myös ollut rakentamassa World Energy Councilin kansainvälistä Future Energy Leaders -ohjelmaa ja toiminut verkoston puheenjohtajana 2015-2018. Jantunen on aktiivinen kestävän energiajärjestelmän ja yhdenvertaisuuden puolestapuhuja. Hän on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta.

– On mahtavaa saada edustaa Suomea IEA:n C3E-ohjelmassa. Energiasektori on vauhdikkaassa murroksessa erityisesti ilmastokriisin myötä. Energiamurroksen kääntäminen menestykseksi edellyttää organisaatioilta muutosta, uutta ajattelua ja uusia toimintatapoja, Jantunen muistuttaa.

– Monimuotoiset organisaatiot ovat valmiimpia muutokseen. Naistenpäivän kunniaksi haluankin rohkaista kaikkia kannustamaan tyttöjä energia-alalle ja tulevaisuuden johtajiksi sekä rakentamaan monimuotoisempia työyhteisöjä vuoden jokaisena päivänä, jatkaa Jantunen.

Energiamurros tuo mukanaan uusia osaamis- ja koulutustarpeita. Samalla kun työpaikkoja katoaa fossiilisen energian sektorilta, uusiutuvan energian alalle syntyy yhä enemmän työpaikkoja, jotka vaativat entistä korkeampaa koulutusta ja osaamista. Naisten osallistuminen energiasektorin kehittämiseen kaikilla tasoilla nähdään globaalisti myös puhtaan energian käyttöönottoa edistävänä tekijänä.

Suomessa energiasektorilla työskentelevistä vain noin neljännes on naisia. Johtotehtävissä ja hallituspaikoissa naisten osuus on vielä pienempi, vain noin joka kymmenes on nainen. Koulutuksen ja ammattien sukupuolen mukainen jako ei ole juuri vähentynyt 30 vuodessa. Nuorten tulevaisuusraportin 2020 mukaan tyttöjen ’top 5 mieluisimmat alat’ -listalla ei ollut yhtäkään samaa alaa kuin poikien listalla.

Aalto-yliopiston energiamurroksen osaamis- ja koulutustarpeita koskevan tutkimuksen mukaan esiin nousee tarve entistä laaja-alaisemmalle ja eri alojen tietoja ja taitoja yhdistävälle osaamiselle. Selvityksessä arvioidaan, että vuonna 2035 uusiutuvan energian alojen rakentaminen ja ylläpito saattavat työllistää Suomessa noin 17 000 tekijää. Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön (IRENA) mukaan uusiutuvan energian työpaikkojen määrä nousee globaalisti nykyisestä 11,5 miljoonasta 30 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Puhtaan energian lähettiläitä on nimetty Suomessa vuodesta 2013 lähtien, jolloin hanke lanseerattiin Kansainvälisen puhtaan energian ministerikokouksessa New Delhissä. Suomen nimeämät kaksi muuta energialähettilästä ovat tällä hetkellä Heli Antila Fortum Oyj:stä ja Mari Pantsar Sitrasta.

 

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Kati Veijonen, TEM, puh. 029 504 7170
liiketoiminnan kehityspäällikkö Pirjo Jantunen, Helen Oy, puh. 040 336 0565

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 8.3.2021