Puupelletit

A hand sprinkling wood pellets.

Case - Julkaistu 11.7.2014

Puupelletti on kotimainen, uusiutuvasta luonnonvarasta valmistettu polttoaine, jota käytetään lämmön tuottamiseen niin lämpölaitoksissa, talo- ja kiinteistöyhtiöissä kuin kesämökkienkin lämmityksessä. Pellettilämmitys on ekologisesti kestävä lämmitystapa.

Pellettien polttoon löytyy monia eri ratkaisuja. Pellettilämmitysjärjestelmä valitaan käyttäjän tarpeiden mukaan. Pellettitakat ovat hyvä vaihtoehto omakotitalon lämmityksen tueksi. Pellettipolttimoita löytyy niin pienen asuintalon kuin suuren asuinyhteisön, kuten rivitalon, lämmitykseen. Suurissa lämmityskohteissa voidaan käyttää pellettilämpökontteja.

Puupelletin poltossa vapautuu saman verran hiilidioksidia kuin mitä puu on kasvaessaan sitonut puuaineeseensa ilmasta. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi myös aikanaan puun lahotessa luonnossa. Tasalaatuisena biopolttoaineena pelletti on ilmastonmuutosta hillitsevä lämmitysmuoto.

Koska pelletti on pieneen kokoon puristettua puhdasta energiaa, sen kuljettaminen on helppoa ja tehokasta. Polttoaineena se on vaivaton ja vaaraton käsiteltävä. Pellettitonnin lämpöarvo on korkea, noin 4,8 MWh, mikä vastaa lämpöarvoltaan noin neljää pinokuutiota halkoja tai 450 litraa öljyä.

Näytteenä *) olevat HOTTI-pelletit valmistetaan puunjalostuksen sivutuotteena muodostuvasta kuivasta kuusi- ja mäntyhakkeesta ja kutterin-lastusta. Puhdas puupelletti ei sisällä kuorta eikä metsähaketta.

Tuotantoprosessissa raaka-aine hienonnetaan vasaramyllyssä pieneksi puusilpuksi ja puristetaan puristimessa pelleteiksi. Puristuksen aikana raaka-aineen lämpötila nousee korkeaksi ja puun oma sidosaine eli ligniini sitoo puumassan pelletiksi. Puristuksen jälkeen pelletti jäähdytetään, jolloin se saavuttaa lopullisen kovuutensa. Valmiit jäähdytetyt pelletit seulotaan. Tuotannossa syntyvä hienoaines ohjataan takaisin vasaramyllylle ja pelkästään pelletit varastoidaan siiloon.

Pellettien laatu varmistetaan jatkuvalla testauksella. Pelleteistä testataan mekaaninen käsittelykestävyys, kosteus ja tiheys.

Näytteenä*) olevat pelletit tulevat Versowoodin pellettitehtaalta Vierumäeltä, Heinola-Lahti moottoritien varresta. Tehdas tuottaa tunnissa riittävästi pellettiä lämmittämään kaksi keskisuurta omakotitaloa vuoden ajan.

*) Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Aihetunnisteet: bioenergia, case, esittelysalkku, puu

Lue seuraava artikkeli: Vaneri »